FT: Πιθανότερο του Grexit το Grexident

FT: Πιθανότερο του Grexit το Grexident

«O καλύτερος τρόπος να αποτρέψεις το Grexident είναι να ετοιμαστείς για το Grexit» αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας. 

Στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και στα όσα αυτή συνεπάγεται για τη χώρα μας και την Ευρωζώνη, αναφέρεται άρθρο του Wolfgang Munchau στους Financial Times. Όπως σημειώνει, οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έχουν δημιουργήσει συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου και αυτό δεν αποκλείεται να αποβεί μοιραίο για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ: «Το συμπέρασμα που βγάζω από αυτό είναι ότι οι πιθανότητες να συμβεί πλησιάζουν σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι δύο πλευρές μπορεί να ρίξουν τη ρητορική τους τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν μπορώ να δω τις πιστώτριες χώρες να κάμπτονται αναφορικά με τους όρους της συμφωνίας του προηγούμενου μήνα για τη συμφωνία παράτασης. Ούτε μπορώ να δω την ελληνική πλευρά να τους καλύπτει.

Καθώς κανείς δεν ξέρει πόσες μέρες ή εβδομάδες απέχει η Αθήνα από τη χρεοκοπία, το ρίσκο ξαφνικής εξόδου είναι ξεκάθαρο και παρόν. Το Grexit μπορεί να μη συμβεί ποτέ, αλλά είναι καιρός να προετοιμαζόμαστε», γράφει ο Wolfgang Munchau που παράλληλα υπογραμμίζει:

«Η προετοιμασία για Grexit δεν έχει να κάνει με ένα plan B που βρίσκεται στο πάνω συρτάρι. Σημαίνει μια προσυμφωνημένη σειρά δράσεων που είναι έτοιμες να εφαρμοστούν. Μια αλλαγή από ένα νομισματικό καθεστώς σε μικρή χρονική περίοδο συνιστά οργανωτική και λογιστική πρόκληση που πηγαίνει πολύ πιο πέρα απ’ ό,τι κάνουν κανονικά τα κράτη».

Μάλιστα, ο Wolfgang Munchau τοποθετείται και στο ζήτημα του νομίσματος και στο τι στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου της από την Ευρωζώνη:
«Προτεινόμενη επιλογή μου θα ήταν ένα παράλληλο νόμισμα που θα λειτουργεί ως μέσο συναλλαγών, αλλά όχι απαραίτητα ως μέσο αποθήκευσης αξίας ή ως λογιστική μονάδα. Η ονομαστική του αξία θα είναι στο ευρώ. Αυτό το ψευδονόμισμα δεν θα είναι νόμιμό χρήμα. Η επιτυχία του θα εξαρτάται από το εάν ο κόσμος θα το αποδεχτεί. Ο μοναδικός του ρόλος αρχικά θα είναι να παρέχει προσωρινά ρευστότητα αν η χώρα αποκοπεί από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας (…)Η δυσκολία σε όλες τις επιλογές παράλληλου νομίσματος είναι η ανάγκη να αποτραπεί η κατάρρευση των τραπεζών. Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί εξωτερική χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Η κυβέρνηση ίσως θα πρέπει να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους ή προσωρινά να κλείσει τα σύνορα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια».

Ο Wolfgang Munchau καταλήγει πως: «Το συμπέρασμα είναι αναπόφευκτο: ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψεις το Grexident είναι να ετοιμαστείς για το Grexit».

Διαβάστε ακόμη: 

Γιατί το διπλό νόμισμα θα ήταν εθνική τραγωδία