FT: Πρώτη «ανταρσία» κατά Τραμπ για τους φόρους

FT: Πρώτη «ανταρσία» κατά Τραμπ για τους φόρους
Photo:

Νέο σχέδιο αλλαγών στον αμερικανικό φορολογικό κώδικα συνασπίζονται μεγάλοι εισαγωγείς στη χώρα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έρχονται αντιμέτωποι με την πρώτη τους ανταρσία για τους εταιρικούς φόρους μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αντίπαλοι από κατασκευαστές οικιακών συσκευών και μεγάλους λιανικούς πωλητές μέχρι τους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Koch, ενώνονται ενάντια σε ένα τιμωρητικό σχέδιο κατά των Αμερικανών εισαγωγέων.

Η ανταρσία έρχεται καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να πυροδοτήσουν οικονομική ανάπτυξη με την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στον φορολογικό κώδικα εδώ και 30 χρόνια, ενώ υπονοεί πως ο κ. Τραμπ πιθανώς θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ του να προωθήσει τα αμερικανικά προϊόντα και του να «σακατέψει» τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις εισαγωγές.

Αιτία αυτής της αναστάτωσης είναι μια πρόταση για φορολόγηση των εισαγωγών που έχει αναταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων την προωθούν ως μέρος ενός σχεδίου για την ενθάρρυνση των εταιριών των Ηνωμένων Πολιτειών να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά αγαθά.

Έμπειροι λομπίστες που κάποιες φορές δυσκολεύονται να τραβήξουν την προσοχή των επιχειρηματικών ηγετών, ανέφεραν στους Financial Times πως λαμβάνουν τηλεφωνήματα από διευθύνοντες συμβούλους με εντολές να αντιπαλέψουν το φορολογικό σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με μερικούς εισαγωγείς απειλεί να εξαλείψει τα κέρδη τους.

«Είναι κάτι που πραγματικά έχει φτάσει μέχρι και στα διοικητικά συμβούλια, πράγμα που δε συμβαίνει συχνά στην Ουάσινγκτον», εξήγησε ο Stephen Lamar, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ένωσης επαγγελματιών American Apparel and Footwear Association, που χαρακτήρισε το φόρο στις εισαγωγές ως «υπαρξιακή» απειλή κατά της βιομηχανίας του.

Με το 98% των ενδυμάτων που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες να παράγονται στο εξωτερικό, η ένωση λιανεμπορίου National Retail Federation τόνισε πως ο φόρος θα μπορούσε να διογκώσει τις φορολογικές οφειλές κάποιων αλυσίδων μόδας μέχρι και τρεις με πέντε φορές τα κέρδη προ φόρων, θέτοντας σε κίνδυνο την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Καθώς οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν την σημασία του φόρου εισαγωγών, η οποία σε μεγάλο βαθμό αγνοούνταν μέχρι και αυτό το μήνα, αυτό έχει διαλύσει την αισιοδοξία που παρατηρήθηκε μετά τις εκλογές και η οποία βασίστηκε στις δεσμεύσεις των Ρεπουμπλικάνων να μειώσουν τον εταιρικό φόρο από 35% σε 20 ή 15%.

Το σχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα προσφέρει τη βάση για φορολογική νομοθεσία που θα συζητηθεί το επόμενο έτος με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, ο οποίος έχει υποστηρίξει πως η διόρθωση του φορολογικού κώδικα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Ο κ. Τραμπ δεν έχει λάβει θέση στο ζήτημα του φόρου εισαγωγών.

 

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες με επικεφαλής τον Kevin Brady, πρόεδρο της επιτροπής της βουλής Ways and Means committee, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον φόρο εισαγωγών για να καλλιεργήσουν την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποτρέψουν τις λεγόμενες inversion deals που χρησιμοποιούν εδώ και καιρό οι αμερικανικές εταιρίες για να μεταφέρονται σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Ένας από τους νομοθέτες υποστήριξε ότι οι επικριτές αντιδρούν υπερβολικά λόγω ανακριβών υποθέσεων για τον αντίκτυπο του σχεδίου.

 

Η προσαρμογή του συνοριακού φόρου θα λειτουργούσε με το να εξαλειφθεί η δυνατότητα που έχουν τώρα οι αμερικανικές εταιρίες, να αφαιρούν τα κόστη εισαγωγής από τα φορολογίσιμα έσοδά τους, πράγμα που σημαίνει πως οι εταιρίες που εμπορεύονται εισαγώμενα προϊόντα στην ουσία θα φορολογούνται επί της συνολικής αξίας της πώλησης αντί για μόνο το κέρδος.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα από τις εξαγωγές θα εξαιρούνται από τη φορολογική βάση της εταιρίας, δίνοντας στους καθαρούς εξαγωγείς ένα είδος επιδότησης που θα τους κάνει να ωφεληθούν περισσότερο από όλους από αυτή την αλλαγή.

Ο κ. Brady, ο ανώτατος νομοθέτη στη βουλή, τόνισε στους FT: «Εργαζόμαστε ώστε να προσφέρουμε έναν παγκοσμίως ανταγωνιστικό φορολογικό κώδικα, ο οποίος θα έχει δημιουργηθεί για να φέρει ανάπτυξη που θα ενθαρρύνει τις εταιρίες να επενδύσουν στην Αμερική και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην εγχώρια αγορά. Αντί να εστιάζουν σε ένα σημείο του συνολικού μας σχεδίου, είναι σημαντικό οι εταιρίες να εξετάσουν όλες τις πλευρές του προσχεδίου μας, περιλαμβανομένων των χαμηλότερων συντελεστών για τις επιχειρήσεις και ενός πιο απλού διεθνούς φορολογικού κώδικα».

Ο Devin Nunes, Ρεπουμπλικάνος και μέλος της επιτροπής που είναι αρμόδια για τη φορολογία, υπογράμμισε ότι η ανταρσία για το φόρο εισαγωγών αντανακλά το πώς οι εταιρίες βλέπουν τα αποτελέσματα των στατικών χρηματοοικονομικών μοντέλων που δεν αντανακλούν «όλα τα κινούμενα μέρη» του φορολογικού σχεδίου.

«Δεν πιστεύω καθόλου πως είναι πρόβλημα. Είναι ένα νέο σύστημα. Δεν έχει ξαναγίνει με αυτό τον τρόπο», ανέφερε. «Άρα ο κόσμος έχει πολλές ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν, αλλά θα τα επιλύσουμε αυτά».