FT: Στο 3,9% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου – «Εστία σταθερότητας» η Ελλάδα

FT: Στο 3,9% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου – «Εστία σταθερότητας» η Ελλάδα

Στην τεράστια βελτίωση στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών τίτλων και την «εκπληκτική μεταστροφή» της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό αναφέρεται η εφημερίδα.

Στο 3,9% υποχώρησε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «έχει σημειωθεί τεράστια βελτίωση στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών τίτλων: Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,9% σήμερα. Είχε εκτιναχθεί κοντά στο 40% το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters».

«Η Ευρώπη θεωρεί την Ελλάδα εστία σταθερότητας μετά την εκπληκτική της μεταστροφή», αναφέρει η εφημερίδα σε άλλο άρθρο της, τονίζοντας ότι «το 2017 η ατμόσφαιρα μεταξύ της Ελλάδας και των συμμάχων της βελτιώθηκε σε βαθμό που σχεδόν κανείς δεν είχε προβλέψει στην αρχή του χρόνου».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτό οφείλεται εν μέρει στην προσέγγιση της κυβέρνησης Τσίπρα στις συνομιλίες για το πρόγραμμα στήριξης και στην υιοθέτηση μιας «πιο εποικοδομητικής προσέγγισης» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή η στάση «αναμένεται να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου» σημειώνεται.

Παράλληλα ρόλο έπαιξαν και ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, επισημαίνεται και προστίθεται: «Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ η επέκταση της αστάθειας στην περιοχή καθιστά την Ελλάδα εστία σταθερότητας και φιλίας. Τα Βαλκάνια είναι εύθραυστα, ενώ η Τουρκία βυθίζεται όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ εμφανίζουν όλο και περισσότερες τριβές. Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα τη βάση τους στη Σούδα. Γενικά, η Ελλάδα εμφανίζεται ως πυλώνας αξιοπιστίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Η βρετανική εφημερίδα προειδοποιεί πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει τον εφησυχασμό μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης. «Μετά από οχτώ εξοντωτικά έτη, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αποσυρθούν σταδιακά από το ντε φάκτο “προτεκτοράτο” τους επί της Ελλάδας και να κινηθούν προς τη μεγαλύτερη πρόκληση – την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.