FΤ: Τα δάκρυα της Μέρκελ και το δημοψήφισμα Παπανδρέου

Η οικονομική εφημερίδα δημοσιεύει μια σειρά αποκαλυπτικών ρεπορτάζ για «το σημείο όπου η Ευρωζώνη ήταν έτοιμη να εκραγεί».

Το πρώτο μέρος μιας σειράς ρεπορτάζ, που αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της προσπάθειας των ηγετών της Ευρωζώνης να διασώσουν το ευρώ, μετά την ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, δημοσίευσε σήμερα η οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Το εκτενές δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα στο παρασκήνιο που συνόδευσε τη συνάντηση των Καννών, στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 το 2011, μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο, και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, με αντικείμενο τη διάσωση του ευρώ.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των FT, περιγράφει μεταξύ άλλων ένα περιστατικό που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, στο οποίο η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να «σπάει» και να κλαίει μπροστά στους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας:
«Προς κατάπληξη σχεδόν όλων στην αίθουσα, η Άνγκελα Μέρκελ άρχισε να κλαίει. «Das ist nicht fair». Αυτό δεν είναι δίκαιο, είπε οργισμένη η Γερμανίδα καγκελάριος με τα μάτια της να βουρκώνουν. «Ich bringe mich nicht selbst um». Δεν θα αυτοκτονήσω. 
Για όσους ήταν μάρτυρες αυτού του ξεσπάσματος στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων στο γαλλικό παραθαλάσσιο θέρετρο των Καννών, ήταν αρκετά σοκαριστικό να βλέπουν τον πιο ισχυρό ηγέτη της Ευρώπης με το μεγαλύτερο συναισθηματικό έλεγχο να ξεσπά σε δάκρυα. Οι παρευρισκόμενοι όμως μεταφέρουν ότι η σκηνή ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτη για τους δύο άνδρες που είχαν προκαλέσει την οργή της: ο ένας καθόταν δίπλα της, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, και ο άλλος στην άλλη άκρη του τραπεζιού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ήταν το χειρότερο σημείο σε μία «βάναυση» νύχτα γεμάτη αλληλοκατηγορίες, την οποία ένας εκ των παρευρισκόμενων θυμάται ως το ναδίρ στην τριετή κρίση της ευρωζώνης».

Στο πρώτο ρεπορτάζ των FT υπάρχουν εκτενείς αναφορές και στην υπόθεση της διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, καθώς και στα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011:

«Η Ελλάδα κατέρρεε πολιτικά. Η Ιταλία, μία χώρα πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, φαινόταν ότι σε λίγες ημέρες θα έχανε κάθε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Και η Α. Μέρκελ, όσο κι αν προσπαθούσε ο Ν. Σαρκοζί και ο Μπ. Ομπάμα, δεν πειθόταν να αυξήσει τις γερμανικές εισφορές για το «τείχος προστασίας» της ευρωζώνης – το «μεγάλο μπαζούκα» που πίστευαν ότι έπρεπε να ενισχυθεί δραστικά για να αποτρέψει τις επιθέσεις των πανικοβλημένων επενδυτών.

Αντιθέτως, αν και βρισκόταν στη γωνία, η Α. Μέρκελ επέστρεψε την κριτική που δεχόταν στον Ν. Σαρκοζί και τον Μπ. Ομπάμα. Εάν δεν τους άρεσε ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόταν την κατάσταση η κυβέρνησή της, τότε έφταιγαν εκείνοι. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ο δικός τους συμμαχικός στρατός που είχε «επιβάλει» το γερμανικό Σύνταγμα στον ηττημένο του πολέμου πριν από έξι δεκαετίες.

«Στο σημείο αυτό ήταν σαφές ότι θα μπορούσε να εκραγεί η ευρωζώνη» δήλωσε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας στις Κάννες. «Υπήρχε το συναίσθημα ότι με μετάδοση της κρίσης, σε αυτό το χρονικό σημείο, βρισκόμασταν στα πρόθυρα της έκρηξης»» , αναφέρει το δημοσίευμα.

«Τους τελευταίους έξι μήνες, οι Financial Times έκαναν δεκάδες συνεντεύξεις σε ανθρώπους που πήραν μέρος στη λήψη αυτών των αποφάσεων, ώστε να πουν όλη την ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η νέα ευρωζώνη. Από μεσαίους γραφειοκράτες μέχρι πρωθυπουργούς, όλοι διηγούνται τη συγκλονιστική ιστορία των ατυχημάτων, των λαθών και της φαινομενικά παράτολμης πολιτικής. Στο τέλος όμως, αυτοί οι ίδιοι οι ηγέτες φαίνεται πως επικράτησαν. Το ευρώ σώθηκε. Η Ευρώπη που δημιούργησαν, καλώς ή κακώς, θα είναι το κληροδότημά τους», επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμη:

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ για τα «δάκρυα» της Μέρκελ

Η νύχτα που σημάδεψε Θαπατέρο, Μπερλουσκόνι, Παπανδρέου

Παπανδρέου: «Έτσι παρέδωσα την εξουσία»

Η επέτειος που κανείς δεν θέλει να θυμάται