FT: Το συνταξιοδοτικό «αγκάθι» στη συμφωνία

FT: Το συνταξιοδοτικό «αγκάθι» στη συμφωνία

«Οι συντάξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του Eurogroup της Δευτέρας», γράφουν οι Financial Times.

«Η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους έχει γίνει ζήτημα επείγουσας ανάγκης για μια κυβέρνηση που δίνει αγώνα να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Αλλά η διαφωνία για τις συντάξεις αποδεικνύεται το βασικό εμπόδιο», αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, το οποίο αναφέρεται στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, εκπρόσωποι και των τριών θεσμών -ο Πιερ Μοσκοβισί της Κομισιόν, ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- ανέφεραν τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους που ήταν παρόντες», σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται:

«Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Τόμσεν τις χαρακτήρισε «εξαιρετικά γενναιόδωρες» και ο κ. Kερέ προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνει μια «ολοκληρωμένη συζήτηση» για το πώς θα παραμείνει βιώσιμο το σύστημα».

Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκροτήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για να προστατέψει τις συντάξεις. Προβλέπει τη δημιουργία ενός νέο Ταμείου Εθνικού Πλούτου που θα συλλέγει έσοδα από φόρους στα τυχερά παιχνίδια, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παραχωρήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και θα εγγυάται πιο γενναιόδωρες συντάξεις και κοινωνικές παροχές για τον ταχύτατα γηράσκοντα πληθυσμό».

«Αλλά όπως και οι προκάτοχοί της, η νέα κυβέρνηση δεν έχει δείξει ενδιαφέρον στον εξορθολογισμό της λειτουργίας δεκάδων κρατικών συνταξιοδοτικών ταμείων, τα οποία έχουν τυπικά εξυγιανθεί, αλλά συνεχίζουν να απασχολούν περίπου 15.000 υπαλλήλους».