Φτάνει η ώρα που το Bitcoin θα λάμψει ξανά

Φτάνει η ώρα που το Bitcoin θα λάμψει ξανά
epa06774245 Bitcoin medals are on display at the first official Bitcoin exchange office in the Grand Bazaar in Istanbul, Turkey, 30 May 2018. Law experts citing a press release of the Turkish Banking Regulation and Supervision Agency dated from November 2013 indicate that bitcoin is 'not considered as electronic money within the scope of Turkish legislation by its present structure and functioning, and thus its surveillance and supervision are not possible within the frame of the Turkish Law'. Market observers on 30 May said that Bitcoin remained over the psychological mark of 7,000 US dollars but lost about 2.2 percent since its last trading level fixture. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η λέξη «πληθωρισμός» βρίσκεται πλέον στα στόματα όλων.

του Robert Hackett

Μια πρόσφατη ανάλυση της Bank of America εντόπισε πολλές αναφορές στις ανακοινώσεις κερδών αυτού του τριμήνου των εταιρειών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι φορές που εμφανίζεται ο συγκεκριμένος όρος στα εταιρικά κείμενα υπερ-τριπλασιάστηκε – πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2004.

Με άλλα λόγια, η Wall Street φαίνεται επιτέλους να λαμβάνει στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις των υποστηρικτών του Bitcoin.

Οι άνθρωποι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι η μανιώδης εκτύπωση νέου χρήματος από τη Fed θα ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των αγαθών. Οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων ήδη ανεβαίνουν και καθώς οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων για να ενσωματώσουν τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών, τα πορτοφόλια των καταναλωτών αναμένεται να πληγούν. Η διαβίωση μπορεί ξαφνικά να γίνει πολύ πιο ακριβή.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι το τι θα προκύψει στη συνέχεια. Η Fed έχει υπονοήσει ότι είναι πρόθυμη να αφήσει τον δείκτη του πληθωρισμού να ξεπεράσει τα συνήθη επίπεδα του 2% αλλά ο πληθωρισμός μπορεί να προκύψει πιο ανεξέλεγκτα. Αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει την αύξηση των μισθών – αυτό είναι το κλειδί, τότε η Fed θα μπορούσε να βάλει μπρος τους μοχλούς νομισματικής πολιτικής της συντομότερα και πιο επιθετικά από το αναμενόμενο. Και μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να …φλερτάρει με την ύφεση.

Αυτό είναι ένα ανεπιθύμητο σενάριο, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι αγορές οι αυτο-εκπληρούμενες προφητείες δεν είναι απίθανο να συμβούν. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Bank of America, οι αυξανόμενες αναφορές στον πληθωρισμό στις εταιρικές ανακοινώσεις κερδών συσχετίζεται με την οικονομική πτώση με ποσοστό συσχέτισης 52%.

Αλλά η Fed δεν ανησυχεί. Η κεντρική τράπεζα είπε την περασμένη Τετάρτη ότι δεν θα αγγίξει τα επιτόκια. Αν όμως υπάρξουν εκπλήξεις με την πολιτική παραγωγής νέου χρήματος, ίσως θα απαιτηθούν αλλαγές μέσα στους επόμενους μήνες.

Όλοι συμφωνούν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να συνιστά απειλή αλλά διαφωνούν ως προς το τι πρέπει να γίνει. Οι υποστηρικτές του Bitcoin διαφημίζουν το κρυπτονόμισμα σαν ένα είδος «ψηφιακού χρυσού» – ένα αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού. Καθώς η αξία του δολαρίου ΗΠΑ πέφτει, λένε, το Bitcoin θα προσφέρει καταφύγιο για τον πλούτο των ανθρώπων.

Οι μεγάλες τράπεζες, όμως, διαφωνούν. Σε άλλο ερευνητικό της σημείωμα, τον περασμένο μήνα, η Bank of America προειδοποίησε τους επενδυτές ότι το Bitcoin «δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού». Και η Goldman Sachs τονίζει ότι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από άλλα κρυπτονομίσματα ίσως βάλει εμπόδιο στις φιλοδοξίες του Bitcoin.

Πηγή: fortune.com