Φτάνει η ώρα των…οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα

Φτάνει η ώρα των…οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα

Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις νέες εκθέσεις αξιολόγησης της οικονομίας, που ανοίγουν την πόρτα για τις αγορές.

Παράλληλα με την αξιολόγηση από τους θεσμούς, η ελληνική οικονομία μπαίνει στο μικροσκόπιο και των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Οι Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch αναμένεται να δημοσιοποιήσουν, εκτός απροόπτου διαδοχικά έως τις 11 Μαρτίου τις νέες εκθέσεις αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης και στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα γύρο θετικών αξιολογήσεων και από τους οίκους αξιολόγησης, οι εκθέσεις των οποίων επηρεάζουν άμεσα τις αντιδράσεις των αγορών και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας.

Αντιθέτως, μια αρνητική τροπή στις διαπραγματεύσεις, καθυστερήσεις ή ενδείξεις εμπλοκής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβαθμίσεις, που θα οδηγούσαν σε νέα αναταραχή στις αγορές ομολόγων.

Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό που έχουν ήδη ανακοινώσει οι τρεις μεγάλοι οίκοι, στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Standard &Poor’s, στις 26 Φεβρουαρίου από τη Moody’s και στις 11 Μαρτίου από τη Fitch Ratings.

Το «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός θετικού «momentum» στη διαβούλευση με τους εταίρους, που θα οδηγήσει, στο θετικό σενάριο, σε πιθανές αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους, οι οποίοι θα βελτιώσουν το κλίμα στις αγορές ομολόγων και θα διευκολύνουν το στοίχημα της επιστροφής της χώρας στις αγορές μέσα στο 2016.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες είναι ακόμη μεγάλοι, καθώς τα πρώτα σημάδια για την έναρξη της αξιολόγησης δεν είναι ιδιαίτερα θετικά.

Πάντως, για τους εκπροσώπους των οίκων αξιολόγησης, αυτό που θα μετρήσει είναι κατά πόσο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η οριστική απομάκρυνση των ακραίων σεναρίων για την πολιτική σταθερότητα και το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.