Φτάνει η πανδημία στο τέλος της; Οι κανόνες για τις μάσκες χαλαρώνουν αλλά οι ειδικοί φοβούνται την ανάδυση μιας νέας μετάλλαξης

Φτάνει η πανδημία στο τέλος της; Οι κανόνες για τις μάσκες χαλαρώνουν αλλά οι ειδικοί φοβούνται την ανάδυση μιας νέας μετάλλαξης
21 December 2021, Lower Saxony, Göttingen: A customer wears an FFP2 mask in a shop. As of today, FFP2 masks are mandatory in retail stores in Lower Saxony. Photo: Swen Pförtner/dpa (Photo by Swen Pförtner / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

της Sophie Mellor

Υπάρχει μια έντονη αντίθεση μεταξύ του ακόμα υψηλού αριθμού κρουσμάτων COVID στις ΗΠΑ -περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι μολύνονται και 2.000 πεθαίνουν καθημερινά- και της χαλαρής συμπεριφοράς.

Οι πολιτείες, ενθαρρυμένες από τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων COVID μετά την τεράστια πρόσφατη αύξηση λόγω της Όμικρον, εγκαταλείπουν τις εντολές για μάσκες. Εντωμεταξύ, οι εταιρείες ζητούν από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο και οι συναυλίες επανέρχονται δυναμικά.

Όλα αυτά εγείρουν ένα προφανές ερώτημα: Η πανδημία τελείωσε; Η απάντηση εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσετε.

Την Τετάρτη, η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Rochelle Wolensky δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης της χρήσης μάσκας, καθώς τα κρούσματα της Όμικρον μειώνονται. «Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους ένα διάλειμμα από πράγματα όπως η χρήση μάσκας, τώρα που τα στατιστικά είναι καλύτερα, και στη συνέχεια να έχουμε τη δυνατότητα να τα θεσπίσουμε ξανά σε περίπτωση που τα πράγματα επιδεινωθούν», δήλωσε η ίδια.

Στην Ευρώπη, πολλές χώρες έχουν ήδη εγκαταλείψει τις οδηγίες για μάσκες και κοινωνική αποστασιοποίηση, καθώς μετατοπίζονται από την αντιμετώπιση της νόσου ως πανδημίας που μπορεί να σταματήσει, σε μια μόνιμη πραγματικότητα, στον ένα ή στον άλλο βαθμό.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε μια πιο επιφυλακτική προοπτική. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ερμηνεία αυτής της πτωτικής τάσης των κρουσμάτων», δήλωσε την Τετάρτη η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του COVID-19 του ΠΟΥ. Είπε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν η αύξηση των αναφερόμενων θανάτων παγκοσμίως από τον COVID-19 για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Είναι το τέλος;

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Dr. Anthony Fauci, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βγαίνουν από την πρώτη φάση της πανδημίας και ότι τα χειρότερα μπορεί να είναι πίσω, πλέον.

Αυτό συμβαδίζει με προηγούμενες εκθέσεις του Institute for Health Metrics and Evaluation, το οποίο διαπίστωσε ότι το 73% των Αμερικανών έχουν κάποια μορφή ανοσίας στην Όμικρον. Ο αριθμός αυτός λαμβάνει υπόψη ότι οι μισοί Αμερικανοί έχουν λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου, ενώ περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι – ένας πιθανώς υποεκτιμώμενος αριθμός- ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID.

Πολλοί ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι η χαλάρωση των περιορισμών του COVID οφείλεται πιθανώς στην αυξανόμενη κόπωση που έχει προκαλέσει ο COVID, με τους πολίτες να έχουν κουραστεί από τα διατάγματα, τα lockdown και τους καθημερινούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων που προκαλούν άγχος.

Νέες μεταλλάξεις

Οι εμπειρογνώμονες  συμφωνούν ότι σύντομα θα εμφανιστούν νέες παραλλαγές του COVID που μπορεί να είναι ή να μην είναι περισσότερο ή λιγότερο μεταδοτικές.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η επόμενη παραλλαγή του COVID θα είναι πιο μολυσματική από την Όμικρον και μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα. «Η επόμενη ανησυχητική μετάλλαξη θα είναι πιο μεταδοτική επειδή θα πρέπει να ξεπεράσει αυτό που κυκλοφορεί σήμερα», δήλωσε η Van Kerkhove, τον Ιανουάριο. «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι μελλοντικές μεταλλάξεις θα είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές».

Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα στο Fortune ο Dr. Gregory Poland, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας εμβολίων της Mayo Clinic, «Η απόλυτη αλήθεια για το ζήτημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει».

Πηγή: Fortune.com