Γ. Χατζηνικολάου για την έκδοση του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς: «Άνοιγμα αγοράς που ήταν κλειστή για πάνω από δέκα χρόνια»

Γ. Χατζηνικολάου για την έκδοση του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς: «Άνοιγμα αγοράς που ήταν κλειστή για πάνω από δέκα χρόνια»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε πως η έκδοση του ομολόγου αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης».

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων από την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω διάθεσης ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης ( Tier II), το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 9,75%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν μεγάλο, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 850 εκατ. ευρώ. Συνολικά προτάσεις κατέθεσαν περίπου 135 επενδυτές από σχεδόν 20 χώρες, οδηγώντας τελικά την τράπεζα στην απόφαση να αντλήσει περισσότερα χρήματα από τους αρχικούς της σχεδιασμούς.

Μετά την έκδοση ομολόγου, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανεβαίνει στο 14,6% από 13,7%, πάνω από την ελάχιστη εποπτική απαίτηση για φέτος (14%).

Η έκδοση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο καθώς εκδότης είναι η Piraeus Group Finance PLC, με εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς. Η αξιολόγηση της έκδοσης από Moody’s και S&P αναμένεται να είναι Caa3 και CCC, αντίστοιχα.

Γιώργος Χαντζηνικολάου: «Σήμερα άνοιξε μια αγορά που ήταν κλειστεί πάνω από 10 χρόνια»

«H σημερινή ημέρα είναι σημαντική για ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς με την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης δεκαετούς διάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς ανοίγει μια αγορά που ήταν κλειστή για περισσότερα από 10 χρόνια. Ανοίγει μια νέα πηγή άντλησης κεφαλαίων», ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, ξεκινώντας την παρέμβαση στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με θέμα την ανασύσταση της μεσαίας τάξης.

Χρήστος Μεγάλου: «Ψήφος εμπιστοσύνης»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της έκδοσης ομολόγου Tier 2 και τη συνολική ανταπόκριση της αγοράς. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από το 2008. Το υψηλό επίπεδο της ζήτησης από τους επενδυτές συνιστά έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνολική πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην Τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό μας και λειτουργεί ως βασικός καταλύτης για την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου “Agenda 2023” προς όφελος των επενδυτών, των πελατών και των εργαζομένων μας».