Γ. Οικονόμου: Τα έσοδα από τον Τουρισμό δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος να στηρίξει περισσότερο την κοινωνία

Γ. Οικονόμου: Τα έσοδα από τον Τουρισμό δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος να στηρίξει περισσότερο την κοινωνία
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλάει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι δουλεύει με σχέδιο για κάθε παραγωγικό τομέα της ελληνική οικονομίας. Φέτος αυτή η επαγγελματική δουλειά φαίνεται ιδιαίτερα και στο κομμάτι του Τουρισμού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Τα έσοδα από τον Τουρισμό δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος να στηρίξει περισσότερο την κοινωνία που χειμάζεται από την ενεργειακή και από τις υπόλοιπες κρίσεις και να έχουμε επίσης τις πολύτιμες εφεδρείες που χρειαζόμαστε ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Παράλληλα τα έσοδα από τον Τουρισμό περνούν άμεσα στην καθημερινή οικονομία και ενισχύουν απευθείας το εισόδημα των πολιτών», πρόσθεσε.

Αναλυτικά είπε ότι η τουριστική κίνηση στη χώρα μας φέτος καταγράφει ισχυρή δυναμική, καθώς οι τουριστικές ροές ξεπερνούν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες αρχικές προβλέψεις. «Οι αφίξεις από το εξωτερικό στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν τον Ιούνιο σε 3.481.000 καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με το περσινό ποσοστό, ήταν περίπου 1.980.000 οι αφίξεις ενώ οριακά αυξημένες είναι συγκριτικά και με τον Ιούνιο το 2019 όταν είχαμε 3.478.000 αφίξεις περίπου».

Ανέφερε ακόμη ως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πάνω από 15.000 τουρίστες επισκέπτονται καθημερινά την Ακρόπολη, ενώ αυτή την εβδομάδα εκτιμάται ότι οι επισκέπτες στην Αθήνα ξεπέρασαν το 1 εκατ. «Σε υψηλά επίπεδα κινείται επίσης ο τουρισμός και σε άλλες περιοχές της χώρας, στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία καθώς η αντικατάσταση των Ρώσων και των Ουκρανών ταξιδιωτών από επισκέπτες βαλκανικών χωρών μπόρεσε να ισοσκελίσει τις απώλειες που είχαμε από τους τουρίστες αυτούς», είπε.

Υπογράμμισε ότι μεγάλη αύξηση αφίξεων που φθάνει το 280% παρατηρείται και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς συμμετέχει πλέον στο κομμάτι αυτό και η κρουαζιέρα. «Στόχος τώρα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και η προσέλκυση τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, βορειοευρωπαίων συνταξιούχων», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά προγραμμάτων που απευθύνονται και στο εσωτερικό κι έχουν κυρίως σκοπό να βοηθήσουν εκείνους τους συμπολίτες μας που πλήττονται από τις επάλληλες κρίσεις και δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους. Σκοπός είναι να κάνουν και αυτοί κάποιες μέρες διακοπές δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, πρόσθεσε. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του πρώην ΟΑΕΔ με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και τρέχει από την 1η Αυγούστου για περιοχές με ειδική μέριμνα για περιοχές όπως η βόρεια Εύβοια αλλά και σε εκείνο που απευθύνεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Εξήγησε επίσης ότι ιδιαίτερα διευρυμένο είναι φέτος και το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους με την παροχή άυλης ψηφιακής κάρτας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ακολούθως μία ενημέρωση για τις πυρκαγιές επισημαίνοντας ότι την τελευταία εβδομάδα το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να επέμβει σε 756 αστικές πυρκαγιές, 472 παροχές βοήθειας και 297 δασικές πυρκαγιές ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές.

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ρεκόρ όλων των εποχών στις τουριστικές αφίξεις. Είπε συγκεκριμένα:

«Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι δουλεύει με σχέδιο για κάθε παραγωγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Φέτος αυτή η επαγγελματική δουλειά φαίνεται και στο κομμάτι του τουρισμού. Τα έσοδα από τον τουρισμό δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος να στηρίξει περισσότερο την κοινωνία που χειμάζεται από την ενεργειακή και από τις υπόλοιπες κρίσεις και να έχουμε πολύτιμες εφεδρείες που χρειαζόμαστε ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Παράλληλα, τα έσοδα από τον τουρισμό περνούν άμεσα στην καθημερινή οικονομία και ενισχύουν απευθείας το εισόδημα των πολιτών.

Ειδικότερα, καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η τουριστική κίνηση στη χώρα μας καταγράφει ισχυρή δυναμική, καθώς οι τουριστικές ροές ξεπερνούν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες αρχικές προβλέψεις. Οι αφίξεις εξωτερικού στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν τον Ιούνιο σε 3.481.000, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπου ήταν περίπου 1.190.000 οι αφίξεις, ενώ είναι οριακά αυξημένες και σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 όταν είχαμε περίπου 3.470.000 αφίξεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι καθημερινά επισκέπτονται την Ακρόπολη πάνω από 15.000 τουρίστες, ενώ αυτή την εβδομάδα εκτιμάται ότι οι επισκέπτες στην Αθήνα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.

Σε υψηλά επίπεδα κινείται ο τουρισμός και σε άλλες περιοχές της χώρας, τη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, καθώς η αντικατάσταση των Ρώσων και Ουκρανών ταξιδιωτών από επισκέπτες βαλκανικών χωρών μπόρεσε να ισοσκελίσει τις απώλειες που είχαμε από τους τουρίστες αυτούς. Μεγάλη αύξηση αφίξεων -που φτάνει το 280% παρατηρείται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης- που συμμετέχει στο κομμάτι αυτό και η κρουαζιέρα. Στόχος τώρα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και η προσέλκυση, το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, βορειοευρωπαίων συνταξιούχων.

Κοινωνικός τουρισμός

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η κυβέρνησή μας έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή σειρά προγραμμάτων που απευθύνονται και στο εσωτερικό, που απευθύνονται στους συμπολίτες μας και που σκοπό έχουν να βοηθήσουν εκείνους που πλήττονται από τις επάλληλες κρίσεις και δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους να κάνουν κι αυτοί κάποιες μέρες διακοπές, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Ανάμεσα στα άλλα επισημαίνω:

Βρίσκεται σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, που αφορά 300.000 επιταγές και «τρέχει» από την 1η Αυγούστου. Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές και ταυτόχρονα να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα η Βόρεια Εύβοια. Το φετινό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από περιορισμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης και με αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους των υπηρεσιών διανυκτέρευσης, δηλαδή τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων.

-Η επιδότηση κυμαίνεται από 71% έως και 100% και είναι αυξημένη σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων και καλύπτει έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουνται από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ.

-Για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο Νομό Έβρου οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. ‘Αννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις.

Ένα δεύτερο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης απευθύνεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφορά 25.000 δικαιούχους, η επιδότηση κυμαίνεται από 73% έως και 100% και καλύπτει έως 6 διανυκτερεύσεις. Για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο Νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις και αντίστοιχα 12 διανυκτερεύσεις στην περιοχή της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Ειδικά για φέτος, επίσης, εφαρμόζεται και το πρόγραμμα NorthEvia – SamosPass μέσω του οποίου χορηγούνται άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες τις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και την 31η Αυγούστου για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών σε Βόρεια Εύβοια και Σάμο. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο με αυξημένη επιδότηση.

Ιδιαίτερα διευρυμένο είναι φέτος και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», που προβλέπει την παροχή άυλης ψηφιακής κάρτας για την επιδότηση δαπανών σε ξενοδοχεία και καταλύματα, αξίας 150 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 200 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%. Αρχικά το κόστος του προγράμματος ανερχόταν στα 31 εκατ. ευρώ, στα οποία -μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- προστέθηκαν άλλα 30 εκατ. έτσι ώστε οι δικαιούχοι να διπλασιαστούν και να φτάσουν τις 400.000. Σημειώνεται ότι οι κάρτες αυτές ισχύουν έως και το καλοκαίρι του 2023 γεγονός που ενισχύει σημαντικά και τη χειμερινή περίοδο και τον χειμερινό τουρισμό.