G.P.A. Ecosystem of Companies: «Καταλύτης o ψηφιακός μετασχηματισμός»

G.P.A. Ecosystem of Companies: «Καταλύτης o ψηφιακός μετασχηματισμός»
Ο ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι καταλυτικός για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και της ανθρωπότητας. Δεν πρόκειται απλώς για μια τάση αλλά για μια θεμελιώδη δύναμη που αλλάζει το DNA των επιχειρήσεων. Ως απάντηση σε αυτή την πρόκληση ήρθε η δημιουργία του επιχειρηματικού οικοσυστήματος G.P.A.

Αναστάσιος Σπανίδης – Πρόεδρος & CEO

Έχοντας πλέον αντιληφθεί την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού στον χώρο τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα, καλούμαστε σήμερα να διακρίνουμε το στάδιο ωρίμανσης στο οποίο βρίσκονται αυτοί οι δύο τομείς. Η ανάγνωση των δεικτών του 2023 φέρνει στο προσκήνιο την αύξηση κατά 20% των επενδύσεων που πραγματοποιούνται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού ανά έτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 2026, προβλέπεται να επενδυθούν από τον ιδιωτικό τομέα κεφάλαια της τάξης των 3.6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στο ψηφιακό πεδίο.

Μέσα από τα δεδομένα του 2023 αναδεικνύεται ένα αξιοσημείωτο γεγονός – η ψηφιακή ανάπτυξη δεν είναι απαραίτητα συνάρτηση του μεγέθους μιας χώρας. Περίτρανη απόδειξη αυτού αποτελεί η Δανία, η οποία έχει αναδειχθεί στην πλέον ανταγωνιστική ψηφιακά χώρα, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη δεύτερη θέση.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στον δείκτη DESI, ο οποίος αποτυπώνει την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία. Η θέση αυτή αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης ψηφιακής απόστασης μεταξύ της χώρας μας και των ευρωπαϊκών αγορών και κάνει ευδιάκριτη την ανάγκη ενεργειών προς τη γεφύρωση αυτού.

Πέρα από το μακρο-οικονομικό περιβάλλον, ευδιάκριτη γίνεται η σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς αυτές που θα επιτύχουν να το κάνουν ορθότερα, είναι αυτές που θα μπορέσουν να επιβιώσουν στο σύνθετο επιχειρηματικό περιβάλλον και να δημιουργήσουν διαχρονικότητα σε σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Ταυτόχρονα, η τεχνολογική καινοτομία εξελίσσεται με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Τα robotics, η τεχνητή νοημοσύνη και ένα μεγάλο πλήθος τεχνολογικών αλλαγών, θα επηρεάσουν πολλαπλούς τομείς δραστηριότητας, όπως η υγεία, οι μεταφορές, η οικονομία, οι ασφαλίσεις κ.ο.κ., αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε.

Αυτή η ραγδαία εξέλιξη δημιουργεί ένα παράδοξο – όσο η τεχνολογία έρχεται στο προσκήνιο, τόσο θα γίνεται μετατόπιση της αλυσίδας αξίας προς τις ανθρώπινες ικανότητες, οι οποίες θα αξιολογούνται αντίστοιχα και οικονομικά. Ανθρώπινες ιδιότητες όπως η επικοινωνία, η δημιουργικότητα και η συνεργασία θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ζήτηση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μεταβληθεί σημαντικά ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις αναζητούν το ταλέντο.

Η γέννηση ενός επιχειρηματικού «οικοσυστήματος»

Σε αυτό το σύνθετο και ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο, το G.P.A. Ecosystem of Companies έρχεται να δημιουργήσει το πρώτο B2B one-stop-shop υπηρεσιών. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι το πλήθος αυτών των υπηρεσιών ξεπερνά τις 250, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει μια υψηλή πυκνότητα ταλέντου.

Ενδεικτικά οι υπηρεσίες του ομίλου διαμορφώνονται από τους τομείς του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, της Συμβουλευτικής ESG, του 3D Modelling, του Branding και Αισθητικής, των Ασφαλίσεων Επιχειρηματικού Κινδύνου, του Upskilling & Reskilling Ανθρωπίνου Δυναμικού και της Χρηματοοικονομικής Ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Τον Όμιλο συνθέτουν και υποστηρίζουν κορυφαίοι επαγγελματίες, που φέρουν πολυετή εμπειρία σε διεθνές επίπεδο. Μια δεξαμενή ταλέντου, εμπειρίας και γνώσης, η οποία προσφέρει οικονομία κλίμακος αλλά και πολλαπλές οπτικές γωνίες σε κάθε ανάγκη στους τομείς που εξυπηρετεί αυτό το επιχειρηματικό οικοσύστημα. Παράλληλα, υποστηρίζουμε περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις σε 50 χώρες, διαθέτοντας φυσική παρουσία σε 10 από αυτές, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Κίνα, καλύπτοντας έτσι όλο τον χρηματοοικονομικό άξονα παγκοσμίως.
Αποστολή του ομίλου GPA είναι να φέρει ανάπτυξη στις επιχειρήσεις, βοηθώντας τες να φτάσουν στον στόχο τους αποτελεσματικότερα και οικονομικότερα.

Η ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων φέρνει ευημερία στην κοινωνία, καθώς αυτές δημιουργούν θέσεις εργασίας, πληρώνουν φόρους, ενισχύουν το Α.Ε.Π. των χωρών που δραστηριοποιούνται κ.ο.κ.. Ταυτοχρόνως, στόχος είναι η ανάπτυξη αυτή να πραγματοποιηθεί με έναν sustainable τρόπο, όχι μόνο ως προς το περιβάλλον – το οποίο αποτελεί byproduct αυτής της επιτυχίας, αλλά κυρίως ως προς τη διαχρονικότητα της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και την ορθή διαχείριση ενέργειας και χρόνου όλων των stakeholders (μετόχων, εργαζομένων, προμηθευτών και κοινωνίας). Αυτό μπορεί να προσφέρει αφθονία στην ανθρωπότητα. Μέσα από αυτή τη φιλοσοφία προκύπτει και το όνομα του ομίλου G.P.A. –Growth, Prosperity and Abundance– το οποίο αντικατοπτρίζει την ίδια μας την αποστολή.

Η επόμενη ημέρα

Λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της Δανίας, αλλά και χωρών όπως το Ισραήλ, το οποίο έχει αναδειχθεί σε κορυφαία αγορά biotech λύσεων, καθώς και η Νότια Κορέα, που ξεπερνώντας τη φτώχεια και τις δύσκολες τοπικές συνθήκες έχει δημιουργήσει παγκόσμιους κολοσσούς ηλεκτρονικών ειδών, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι αποτέλεσμα αμιγώς του μεγέθους μιας αγοράς. Αποτελεί κυρίως προϊόν μιας κοινωνίας που συνδιαμορφώνει και συνεργάζεται με έναν κοινό στόχο και όραμα.

Γιατί λοιπόν να μην ονειρευτούμε για την Ελλάδα τη βελτίωση της θέσης μας στον δείκτη ψηφιακής ανταγωνιστικότητας, μιας και αυτό επιτάσσει η Βιομηχανική Επανάσταση 4.0.; Εμείς, οι 350 επαγγελματίες στον Όμιλο G.P.A., υποσχόμαστε ότι θα είμαστε αρωγοί όλων των προσπαθειών ανάπτυξης των συνεργατών μας.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023