Στουρνάρας: «Δε θα ληφθούν νέα μέτρα εάν…»

Στουρνάρας: «Δε θα ληφθούν νέα μέτρα εάν…»

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την αποφυγή νέων επώδυνων μέτρων. 

Προϋπόθεση για να μη χρειαστούν νέα μέτρα είναι να τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα και ο προϋπολογισμός, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης  Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει πως το χρηματοδοτικό κενό μετά τον Ιούλιο του 2014 «είναι μικρό για να δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα». Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείει και σενάριο μείωσης από το βάρος των τόκων αλλά ξεκαθαρίζει ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα διευκόλυνσης θα πρέπει να γίνει σε σωστό χρόνο, δηλαδή μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος».

Δεν αποκλείει εφόσον η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup να μπει και το κατοχικό δάνειο.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε άλλωστε τονίσει σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνδυαστεί με την οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε: Παιχνίδια τακτικής για το ελληνικό χρέος

«Για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Εάν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία».

Για τις αποδείξεις

Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, ο κ. Στουρνάρας στην ίδια συνέντευξη στην κυριακάτικη εφημερίδα, αναφέρει ότι το υπουργείο εξετάζει τρόπους επιβράβευσης των φορολογούμενων που συλλέγουν αποδείξεις μέσω των κατάλληλων κινήτρων.

Για το ΦΠΑ στην εστίαση

Σημειώνει ακόμη πως μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση άμεσος στόχος είναι η μείωση του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών και στη συνέχεια η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ανταγωνιστικό ύψος με γειτονικές χώρες και η μείωση των έμμεσων φόρων, μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.