Γ. Στουρνάρας: «Ο λογαριασμός βγαίνει» – Τι προέβλεψε για τον ρυθμό ανάπτυξης

Γ. Στουρνάρας: «Ο λογαριασμός βγαίνει» – Τι προέβλεψε για τον ρυθμό ανάπτυξης
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας παρακάθεται σε γεύμα που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Παρασκευή 13 Μαΐου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενώ τόνισε ακόμη πως «στην Ελλάδα δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis».

Την εκτίμησή του ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ για τον τομέα της οικονομίας ανέφερε ότι «ο λογαριασμός βγαίνει» εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και εκτίμησε ότι το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,4% έως 2,5%.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν βλέπει σκάνδαλο Novartis. «Zητούμε να ριχτεί φως στην αλήθεια και έχω εμπιστοσύνη στις διαδικασίες της Βουλής και στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης», είπε.

Όπως τόνισε, στην περίοδο 2010 – 2014 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα έπεσε από τα 5,5 δισ. ευρώ κάτω από 2 δισ. ευρώ και το μερίδιο της Novartis υποχώρησε κατά 30%. «Ο Φρουζής είχε έρθει στο γραφείο μου με τον προϊστάμενο της Novartis στο εξωτερικό και μου είχαν πει ότι η Novartis είναι οριακά στην Ελλάδα. Τους είχαμε κουρέψει τα ομόλογα, τις τιμές των φαρμάκων και δεν τους πληρώναμε. Πού λοιπόν είναι το σκάνδαλο με τη Novartis;» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Για την οικονομία εξέφρασε την έντονη αισιοδοξία του επισημαίνοντας ότι«τώρα η Ελλάδα έχει υψηλή δυνατότητα ανάπτυξης», κάνοντας λόγο για ανάκαμψη των επενδύσεων, εισροή ξένου κεφαλαίου για αγορά κατοικιών στην Ελλάδα και δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, ως επιχείρημα το ότι «οι αγορές προεξοφλούν» μια καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση επενδύσεων και ανέφερε ενδεικτικά τον αγροτικό τομέα, τομείς της βιομηχανίας, τις υπηρεσίες, εκπαιδευμένο προσωπικό από τη χαμηλότερη βαθμίδα έως την υψηλότερη, παρά τη φυγή μυαλών από τη χώρα, καθώς και μειούμενη ανεργία.

Ερωτώμενος για τη συμβολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάκαμψη που παρουσιάζει σήμερα η οικονομία, ο διοικητής της ΤτΕ  είπε ότι μετά τη στροφή του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε αρκετά συνετή δημοσιονομική πολιτική και έθεσε τις βάσεις για μεταρρυθμίσεις τις οποίες η νέα κυβέρνηση επέτεινε.

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, τόνισε ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ και θα υιοθετούσε ένα εναλλακτικό νόμισμα. «Ήμουν υποχρεωμένος να μεριμνήσω για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι «οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να μιλούν».

Αναφερόμενος στη σχέση του με την προηγούμενη κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον αντιμετώπισε ως αντίπαλο, αν και ο ίδιος δεν είχε πολιτικές βλέψεις.

«Είχα προειδοποιήσει ότι αν μπούμε σε περιπέτεια με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014, θα έμπαινε σε περιπέτεια η χώρα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες οφείλουν να μιλούν και να εξηγούν στον κόσμο. Γι΄ αυτό το λόγο είναι ανεξάρτητοι και έχουν εξαετή θητεία. Ο κεντρικός τραπεζίτης οφείλει να βλέπει μακριά σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις που βλέπουν πιο βραχυπρόθεσμα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.