G20: Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη νομιμοποίηση της «θηριωδίας» της Ρωσίας στην Ουκρανία

G20: Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη νομιμοποίηση της «θηριωδίας» της Ρωσίας στην Ουκρανία
epa10058519 G20 Foreign Ministers and members of the delegates inside a meeting room during the G20 Foreign Ministers’ Meeting in Nusa Dua, Bali, Indonesia, 08 July 2022. Bali hosts the two-day G20 Foreign Ministers Meeting from 07 to 08 July 2022. EPA/DITA ALANGKARA / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άρχισε η σύνοδος των ΥΠΕΞ στο Μπαλί με τη συμμετοχή των Μπλίνκεν και Λαβρόφ.

Η σύνοδος αυτής της εβδομάδας της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας δεν μπορεί να είναι όπως πάντα και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι τίποτε δεν θα συμβεί εκεί που θα μπορούσε να προσδώσει νομιμότητα στην “θηριωδία” της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Είκοσι μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, η οποία αρχίζει επισήμως σήμερα και θα διαρκέσει ως αύριο, Παρασκευή, θα είναι μια καλή ευκαιρία για να προωθηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η σύνοδος είναι αποτελεσματική και απαλλαγμένη από παρεμβολές.

“Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην ίδια την σύνοδο”, σημείωσε επίσης ο αξιωματούχος, ο οποίος συνοδεύει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στη διάρκεια σύντομης στάσης τους στο Τόκιο ενώ βρίσκονταν καθ’οδόν για την Ινδονησία.

“Είμαστε πολύ αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό και να μην επιτρέψουμε καμία διατάραξη ή διακοπή αυτού”, συνέχισε.

“Ωστόσο πιστεύω ότι θέλουμε επίσης να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει τίποτα που με οποιονδήποτε τρόπο, μορφή ή σχήμα θα προσδώσει οποιαδήποτε πιθανή νομιμότητα σε αυτό που κάνει η Ρωσία, την θηριωδία, στην Ουκρανία”, υπογράμμισε.

Τα σχόλιά του αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι λιγότερο πιθανή μια ενδεχόμενη αποχώρηση από την σύνοδο στην οποία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έχει ήδη μεταβεί στο Μπαλί, θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά φέτος με κάποιους από τους πιο δεινούς επικριτές της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε εξάλλου ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έχει τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και ότι η συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι θα επικεντρωθεί στον αρμόζοντα χειρισμό της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας.

“Εντάσσεται στο πλαίσιο συνεχιζόμενης και, όπως νομίζω, σημαντικής σειράς συζητήσεων με τους Κινέζους ομολόγους μας στην κυβέρνηση, για να διασφαλίσουμε ότι διαχειριζόμαστε με υπευθυνότητα την σχέση” ΗΠΑ-Κίνας, συνέχισε.

“Ως δύο ηγετικές δυνάμεις, οποιεσδήποτε διαφορές και να έχουμε, υπάρχουν επίσης τομείς στους οποίους, για παράδειγμα, στο κλίμα, την παγκόσμια υγεία, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, πράγματα αυτού του είδους, στα οποία έχει νόημα για μας να συνεργαστούμε”, κατέληξε.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από τις αρχές για την περιφρούρηση της συνόδου των είκοσι μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, καθώς καταφθάνουν οι ξένοι διπλωμάτες στο νησί αυτό της Ινδονησίας.