G20: Κοινοί κανόνες για την εταιρική φορολογία με το βλέμμα στους τεχνολογικούς κολοσσούς

G20: Κοινοί κανόνες για την εταιρική φορολογία με το βλέμμα στους τεχνολογικούς κολοσσούς
epa07634252 US Secretary of Treasury Steven Mnuchin (R, on stage) speaks at the G20 Ministerial Symposium on International Taxation during the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting in Fukuoka, Japan, 08 June 2019. EPA/TOSHIFUMI KITAMURA / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Facebook, η Google, η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας έχουν δεχθεί επικρίσεις για τους μειωμένους φόρους που καταβάλλουν.

Την υιοθέτηση κοινών κανόνων που θα κλείσουν τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούν κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας, όπως η Facebook, για να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20).

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη οικονομικής και νομισματικής πολιτικής από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20) συνεδριάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην ιαπωνική πόλη Φουκουόκα για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομία.

Η Facebook, η Google, η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας έχουν δεχθεί επικρίσεις για τους μειωμένους φόρους που καταβάλλουν, καθώς δηλώνουν κέρδη σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, πρακτικές που από πολλούς θεωρούνται αθέμιτες.

Οι νέοι κανόνες σημαίνουν υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καθώς επίσης ότι θα δυσκολέψουν χώρες όπως η Ιρλανδία να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις υποσχόμενες πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

«Φαίνεται ότι έχουμε ισχυρή συναίνεση», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ύστερα από τη διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20. «Άρα, τώρα χρειάζεται να την εδραιώσουμε και να λύσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες του πώς να γίνει αυτό συμφωνία» πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους όταν συγκεκριμένες εταιρείες δεν το κάνουν αυτό διότι μεταφέρουν τα κέρδη τους σε περιοχές με χαμηλή φορολογία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Δείτε ακόμη: Χωρίς δεσμεύσεις για το παγκόσμιο εμπόριο οι συζητήσεις στο G20