G20 Σεπτεμβρίου: Μια σύνοδος που αναζητεί το «φάρμακο» για την παγκόσμια οικονομία

G20 Σεπτεμβρίου: Μια σύνοδος που αναζητεί το «φάρμακο» για την παγκόσμια οικονομία
epa05523316 Chinese President Xi Jinping (C) makes a speech during the opening ceremony of the G20 Leaders Summit as US President Barack Obama (L) and Russia's President Vladimir Putin (R) listen, in Hangzhou, in China's eastern Zhejiang province on September 4, 2016. EPA/NICOLAS ASFOURI

Οι ηγέτες των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου θα ψάξουν τις λύσεις για την ανάταση της ανάπτυξης εν μέσω παγκόσμιας στασιμότητας.

Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20) υπό την προεδρία της Κίνας άρχισε την Κυριακή, εν μέσω πολλαπλών κινδύνων και προκλήσεων, με στόχο να συνταγογραφήσει μια θεραπεία που θα οδηγήσει σε μια υγιή αναπτυξιακή πορεία την υποτονική παγκόσμια οικονομία.

Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρώσει σε ένα φάσμα θεμάτων ουσιαστικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, στα οποία περιλαμβάνονται ο συντονισμός της μακροοικονομικής πολιτικής, η βασισμένη στην καινοτομία ανάπτυξη, η αποτελεσματικότερη παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση, το εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και η ανάπτυξη για όλους χωρίς αποκλεισμούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μιλώντας κατά την τελετή έναρξης της συνόδου της G20.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στην έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ Business 20 στο Χανγκτζόου, ο Σι υπογράμμισε ότι η G20 δεν ανήκει μόνο στα μέλη της αλλά σε όλον τον κόσμο. “Αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στη διεθνή κοινότητα”, πρόσθεσε. “Θέλουμε όλοι οι λαοί, ιδίως εκείνοι των αναπτυσσόμενων χωρών, να απολαμβάνουν μια καλύτερη ζωή, μέρα με την ημέρα”, είπε. Η Κίνα, συνέχισε ο πρόεδρος Σι, θα εργαστεί με όλες τις πλευρές ώστε η σύνοδος των G20 που ξεκινά αύριο να βρει τις λύσεις ώστε η παγκόσμια οικονομία να επιτύχει μια ισχυρή, βιώσιμη, ισορροπημένη και περιεκτική ανάπτυξη .

Άνχελ Γκουρία: Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στα όριά τους

Οι κεντρικές τράπεζες στον κόσμο βρίσκονται “πολύ κοντά” στα όρια της ικανότητάς τους να τονώνουν τις οικονομίες, δήλωσε ο Άνχελ Γκουρία, επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αν δεν υπάρξουν “καινοτόμες, συλλογικές” πολιτικές, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει ασθενής, δήλωσε ο Γκουρία σε συνέντευξή του στο Reuters πριν από τη συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των G20.

Τουσκ: Οι δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην ΕΕ πλησιάζουν τα όριά τους

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε πως οι δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη «πλησιάζουν τα όριά τους» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει.

«Οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων, χωρίς να ξεχνάμε τους παράτυπους μετανάστες, πλησιάζουν τα όριά τους», είπε ο Τουσκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής των G20.

«Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές», εξήγησε. «Το πρόβλημα, δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία (…) Μιλάμε για 60 ως 70 εκατ. εκτοπισμένους ανθρώπους στον κόσμο, ένα φαινόμενο που συμβαίνει κι εδώ στην Ασία».

«Μόνο μια προσπάθεια σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Τουσκ και κάλεσε τα μέλη της G20 –περιλαμβανομένης της Κίνας, δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο– να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Πρώτο ραντεβού Μέρκελ-Ερντογάν μετά από απανωτά επεισόδια

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησε τις διμερείς σχέσεις με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, κατά την πρώτη συνάντησή τους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όταν η Άγκυρα παραπονέθηκε πως το Βερολίνο δεν καταδίκασε την απόπειρα αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά.

«(Η Μέρκελ και ο Ερντογάν) συζήτησαν τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, την περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (για τη μετανάστευση) και τις αμοιβαίες ανηυσυχίες τους σχετικά με τον συνεχιζόμενο συριακό εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος δεν είπε αν οι δύο ηγέτες μιλησαν επίσης για την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν γερμανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ.

Η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις επισκέψεις αυτές στη βάση η οποία βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα αφότου το κοινοβούλιο της Γερμανίας υιοθέτησε τον Ιούνιο μια απόφαση που αναγνώριζε ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων το 1915 από τις Οθωμανικές δυνάμεις, όμως ένας γερμανός βουλευτής είπε χθες Σάββατο πως περιμένει ότι το θέμα θα διευθετηθεί αυτή την εβδομάδα.

Ακόμη πιο κοντά Ρωσία και Τουρκία

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό ρωσοτουρκικό επενδυτικό ταμείο. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 το Σάββατο.

«Ολοκληρώνουμε την εργασία για τον σχηματισμό ενός ρωσο-τουρκικού επενδυτικού ταμείου», δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ. «Στο τέλος Αυγούστου, η Τουρκία έκανε τις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές για να δημιουργήσει έναν εταίρο αντίστοιχο του δικού μας ταμείου άμεσων επενδυσεων — το Τουρκικό ταμείο κρατικής περιουσίας».

«Πιστεύω ότι κάποια στιγμή τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο θα έχουμε έναν κατάλογο με προγράμματα και μια γραμμή πιστώσεων για να αρχίσουμε τη δουλειά».

Η Τουρκία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα σχέδια για τη δημιουργία ενός ταμείου κρατικής περιουσίας που έχει στόχο να προωθεί την ετήσια ανάπτυξη στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας και να καθησυχάσει τους επενδυτές μετά την αποτυχημένη αποπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ο Ουλιουκάγεφ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία και η Τουρκία πλησιάζουν στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών και πως για τον σκοπό αυτό θα συναντηθεί στα τέλη Οκτωβρίου με τον τούρκο ομόλογό του Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί.