Η γαλακτοβιομηχανία που τιμά την παράδοση

Η γαλακτοβιομηχανία που τιμά την παράδοση

Η Όλυμπος συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική της πορεία, με προϊόντα που ξεφεύγουν από τα στάνταρντ της μαζικής παραγωγής.

Αναφερόμενος κανείς στην γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος πέρα από τα εξαιρετικά της προϊόντα μιλά για μια ελληνική επιχείρηση που κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, λίγο πριν πέσει στο χείλος του γκρεμού. Και αυτό γιατί κάποιοι πίστεψαν στις δυνατότητές της και στους στενούς δεσμούς που είχε δημιουργήσει με το καταναλωτικό κοινό εδώ και δεκαετίες.

Ιδρυθείσα το 1965 από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης και την Αγροτική Τράπεζα βρίσκεται για πρώτη φορά στα χρονικά της το 2000 μπροστά σε αδιέξοδο καθώς τα χρέη που συσσωρεύτηκαν σταδιακά από το 1990 αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Η Αγροτική Τράπεζα αποφασίζει πως δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο την χρηματοδότησή της και η τύχη της κρίνεται από τη διαδικασία πλειστηριασμού στην οποία υποβάλλεται. Η εταιρεία κίνησε το ενδιαφέρον των αδερφών Σαράντη, ιδιοκτητών της γαλακτοβιομηχανίας ΤΥΡΑΣ στην Πίνδο, και την εξαγοράζουν έναντι του ποσού των 6 εκατ. ευρώ, το οποίο ήταν κατά 70% μεγαλύτερο από αυτό που πρόσφερε ο δεύτερος υποψήφιος αγοραστής. Παράλληλα προβαίνουν σε μια επένδυση 64 εκατ. ευρώ που αφορούσε στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της γαλακτοβιομηχανίας και στην παραγωγή νέων προϊόντων με βάση τον θεσσαλικό κάμπο.

Η ενασχόληση με τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας ήταν φυσική εξέλιξη για τα δύο αδέρφια, μέλη μιας κτηνοτροφικής οικογένειας, που μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον συνδεδεμένο με την παραγωγή τυριού και τα οποία με το που τελείωσαν τη φοίτησή τους στο σχολείο παρακολούθησαν υποχρεωτικά «μαθήματα παραδοσιακής τυροκομίας». Το τυροκομείο Πίνδος δημιουργήθηκε στα Τρίκαλα την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε και η συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος στη διπλανή πόλη της Λάρισας. Το 1985 μετονομάστηκε σε ΤΥΡΑΣ Ο.Ε. και πολύ σύντομα μετατράπηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ελληνικών τυροκομικών.

Σήμερα υπό τη σκέπη της νέας διοίκησης η ΟΛΥΜΠΟΣ έχει καταφέρει να αντισταθεί στην κρίση αλλά και να μεγαλώσει το μερίδιο αγοράς της αφήνοντας πίσω της τις άσχημες μέρες του παρελθόντος. Εφαρμόζοντας ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης του φρέσκου γάλακτος που απαιτεί από τις συνεργαζόμενες κτηνοτροφικές μονάδες την εκπλήρωση μιας σειράς προϋποθέσεων, όπως είναι το συνολικό μικροβιακό φορτίο του νωπού γάλακτος, η ευζωία των αγελάδων, η διατροφή τους αποκλειστικά με φυτικές ζωοτροφές και η κοντινή απόσταση των μονάδων από το εργοστάσιο, η ΟΛΥΜΠΟΣ γίνεται παράδειγμα μια εταιρίας με ανθρωποκεντρική, οικολογική και ελληνοκεντρική αντίληψη. Οι χυμοί, το παστεριωμένο γάλα, το στραγγιστό γιαούρτι και η φέτα έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις και εκτός των ελληνικών συνόρων, λαμβάνοντας σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας.

Στη χώρα μας έλαβε δε το χρυσό βραβείο στα Famous Brands 2013 , ενώ η μάρκα έχει τοποθετηθεί σε Ιταλία, Βαλκάνια, ΗΠΑ, Γερμανία και Αγγλία.

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για μια εταιρεία της οποίας τα προϊόντα ξεφεύγουν από τα στάνταρντ της μαζικής παραγωγής.

Έχουν τη γεύση των αγαθών που παρασκευάζονται σε ένα χωριό και διατηρούν όχι μόνο την ποιότητα και τη γεύση, αλλά και την αίσθηση της ελληνικότητας. Το γάλα προέρχεται από Έλληνες κτηνοτρόφους και οι καταναλωτές γνωρίζουν πως αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία είναι αυτό για το οποίο έχουν πληρώσει. Η ΟΛΥΜΠΟΣ διαθέτει μια σειρά προϊόντων που περιλαμβάνει φρέσκο γάλα, μικροφιλτραρισμένο γάλα, τυριά, γιαούρτια, βούτυρα, επιδόρπια γάλακτος και γιαουρτιού, χυμούς φρούτων, σειρά βιολογικών προϊόντων και γάλα χωρίς λακτόζη.

Όσο για τον Όμιλο ΤΥΡΑΣ το 2013 έκλεισε με αύξηση τζίρου +9% και αύξηση του EBITDA με διψήφιο ποσοστό. Επιπλέον το εργατικό δυναμικό του ομίλου αυξήθηκε κατά 3% και πλέον αριθμεί 1060 άτομα.

Διαβάστε περισσότερα: 

Από τον παραγωγό απευθείας στο ποτήρι σας

Ο δρόμος του κρασιού φτάνει μέχρι την Κίνα

Ελληνικό brand με έμφαση στο design