«Γαλάζια Πατρίδα»: Ξεκίνησε η επίδειξη δύναμης του τουρκικού στρατού

«Γαλάζια Πατρίδα»: Ξεκίνησε η επίδειξη δύναμης του τουρκικού στρατού

Σε εξέλιξη είναι από σήμερα «η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Σε εξέλιξη είναι από τις 05:00 (4π.μ. ώρα Ελλάδας) το πρωί «η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας», όπως την προπαγανδίζει τόσο ο τουρκικός στρατός, όσο και τα τουρκικά ΜΜΕ, με την κωδική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου. Η άσκηση των τριών θαλασσών θα εξελιχθεί ταυτόχρονα στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή 103 πλοίων και τεράστιου αριθμού στρατιωτών.  Τα τουρκικά ΜΜΕ τη χαρακτηρίζουν ως μία «πρόβα πολέμου», μία επίδειξη δύναμης, η οποία θέλει να στείλει μήνυμα σε Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ, αλλά και στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Στόχος της άσκησης το σενάριο της οποίας περιλαμβάνει και τα τρία σώματα στρατού (ναυτικό, αεροπορία και στρατό ξηράς) είναι- όπως υποστηρίζουν- να αποδείξουν ότι μπορούν να δράσουν συντονισμένα και να αποδώσουν τα μέγιστα αποδεικνύοντας ότι η αποτρεπτική δύναμη της Τουρκίας είναι εξαιρετικά ισχυρή.

Τηλεοράσεις και εφημερίδες στη γείτονα υποδέχονται την έναρξη της άσκησης με πηχυαίους τίτλους και εντυπωσιακά βίντεο και απευθείας συνδέσεις, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να τονώσει και τον εθνικισμό, στέλνοντας μήνυμα και στο εσωτερικό και δη στους αντιπάλους του που τον κατηγορούν ότι έχει διαλύσει το στράτευμα, μετά και τις χιλιάδες συλλήψεις στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων και έμπειροι αξιωματικοί, με την κατηγορία ότι συνδέονται με το δίκτυο των γκιουλενιστών ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ακόμα ισχυρές.

Τόσο η Hurriyet όσο και το κρατικό πρακτορείο Anadolu κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη άσκηση της ιστορίας.

Η έξοδος τα χαράματα των πλοίων από τη βάση Γκιολτζούκ (θάλασσα Μαρμαρά- ανοιχτά Κωνσταντινούπολης).