Γάλλοι αξιωματούχοι: Συμφώνησε αποκλιμάκωση στην Ουκρανία ο Πούτιν

Γάλλοι αξιωματούχοι: Συμφώνησε αποκλιμάκωση στην Ουκρανία ο Πούτιν
Russian President Vladimir Putin attends the launching ceremony of the Gazprom's Amur Gas Processing Plant, via a video conference, at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, on June 9, 2021. (Photo by Sergei Ilyin / Sputnik / AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, η Μόσχα συμφώνησε να μην εισβάλει στην Ουκρανία, ούτε να προβεί σε άλλη στρατιωτική δράση, αλλά και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση των κοινών ασκήσεων.

Αποκλιμάκωση της έντασης στο ουκρανικό πεδίο επιδιώκει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν Γάλλοι αξιωματούχοι μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Εμάνουελ Μακρόν.

Όπως άφησαν να διαρρεύσουν, η Μόσχα συμφώνησε να μην εισβάλει στην Ουκρανία, ούτε να προβεί σε άλλη στρατιωτική δράση, αλλά και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση των κοινών ασκήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία διατηρεί 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία. O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους Financial Times ότι ο Πούτιν και ο Μακρόν είναι «έτοιμοι να συνεχίσουν τον διάλογο» για τις γαλλικές προτάσεις, αλλά ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη κατευνάσει πλήρως τις ανησυχίες της Μόσχας. 

«Όλα αυτά τα θέματα απαιτούν συμφωνία από τους συμμάχους της Γαλλίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, πρώτα και κύρια από τις ΗΠΑ. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο» είπε ο Πεσκόφ.

Πάντως, ούτε ο Πούτιν ούτε ο Μακρόν αναφέρθηκαν άμεσα σε «επίτευξη συμφωνίας» στη συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσαν έπειτα από πέντε ώρες συνομιλιών – αν και ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ο Ρώσος ομόλογός του τον είχε διαβεβαιώσει για την προθυμία του για… αποκλιμάκωση.

Αντίθετα, ο Πούτιν ήταν μαχητικός και επικριτικός απέναντι στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τη Δύση και την Ουκρανία για την κρίση, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό για να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό αποδεκτό από όλους» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Ρωσία απαιτεί από το ΝΑΤΟ να μην αποδεχθεί ποτέ την Ουκρανία και να σταματήσει την επέκτασή της προς τα ανατολικά, ουσιαστικά επαναφέροντας τη μεταψυχροπολεμική τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη.

Και στο βάθος συμφωνία…

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα τους Γάλλους αξιωματούχους, συνήφθη συμφωνία μη ανάληψης νέων στρατιωτικών πρωτοβουλιών και να διεξαχθεί διάλογος για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων τόσο από τα ρωσοουκρανικά σύνορα όσο και από τη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση κοινών ασκήσεων στις οποίες συμμετέχει ένα σώμα έως και 30.000 ατόμων.

Ο Μακρόν είπε ότι στόχος είναι να υπάρξουν «συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφάλειας» για όλα τα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των μελών της ΕΕ, που θα επιτρέψουν την οικοδόμηση μιας «νέας τάξης ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη».