Η Γαλλία αποκλείει βομβαρδισμούς του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Η Γαλλία αποκλείει βομβαρδισμούς του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Η χώρα εξακολουθεί να στηρίζει τις στρατιωτικές επεμβάσεις εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

H γαλλική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενώ τόνισε πως παραμένει προσηλωμένη στην στρατηγική υποστήριξης της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.

«Συμμετέχουμε στην επιχείρηση αεροπορικής υποστήριξης στο Ιράκ (εναντίον των τζιχαντιστών), στη Συρία βοηθάμε την αντιπολίτευση. Αυτή είναι η θέση μας και δεν αλλάζει» είπε ο Φαμπιούς ενώπιον του κέντρου μελετών CFR (Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων) στη Νέα Υόρκη.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω στη Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες αυτές ημέρες μια επίθεση στο βορειοανατολικά της χώρας αναγκάζοντας 130.000 και πλέον Σύρους, στην πλειονότητά τους Κούρδους, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διαφύγουν στην Τουρκία αναζητώντας καταφύγιο.

Η Γαλλία, που συμμετέχει στο συνασπισμό εναντίου του Ισλαμικού Κράτους, είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει μέχρι στιγμής πάρει μέρος στην εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ, όμως έχει αποκλείσει να κάνει το ίδιο στη Συρία.

«Έως σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει αναφέρει ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε το ίδιο (στη Συρία) όμως ότι θα βοηθήσουμε τη μετριοπαθή αντιπολίτευση» υπενθύμισε ο Φαμπιούς.

«Είναι πιθανόν να ενεργήσουμε στην Συρία, όμως, από τη μία πλευρά, η Γαλλία δε μπορεί να κάνει τα πάντα και από την άλλη, εμείς σκεφτόμαστε ότι το να στηρίξουμε τη μετριοπαθή αντιπολίτευση αποτελεί ανάγκη» προκειμένου να καταπολεμηθεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αλλά και να συνεχιστεί η δράση και εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστήριξε ο ίδιος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters