Γαλλία: «Fast track» προεκλογική εκστρατεία μετά το εκλογικό σοκ

Γαλλία: «Fast track» προεκλογική εκστρατεία μετά το εκλογικό σοκ
epa11400832 Supporters of presidential party RE Renaissance watch French President Emmanuel Macron’s speech displayed on the screen at the electoral party after the announcement of the results in Paris, France, 09 June 2024, after the first results of the European Elections. The list of the Rassemblement National, led by party chief Jordan Bardella, is given winner in France, according to first estimations after polls. Macron called for a snap legislative election after the defeat in the EU votes. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα διαρκέσει μόλις τρεις εβδομάδες, με τον πρώτο γύρο να διεξάγεται στις 30 Ιουνίου και τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου.

Μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία εισέρχεται σε μια ταχύτατη προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την ιστορική νίκη της άκρας δεξιάς στις ευρωεκλογές και βυθίζει τη χώρα σε βαθιά πολιτική αβεβαιότητα.

Η προεκλογική εκστρατεία θα διαρκέσει μόλις τρεις εβδομάδες, με τον πρώτο γύρο να διεξάγεται στις 30 Ιουνίου και τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου).

Απέναντι στην «άνοδο των εθνικιστών», ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να δώσει στους Γάλλους την ευκαιρία να επιλέξουν το κοινοβουλευτικό μέλλον της χώρας μέσω της ψήφου. Η διάλυση της βουλής θεωρείται μια εξαιρετικά παρακινδυνευμένη κίνηση, με την τιμωρητική ψήφο να έχει φτάσει σε ποσοστά ρεκόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άκρα δεξιά, με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, θριάμβευσε στις ευρωεκλογές με 32% των ψήφων, ενώ η υποψήφια του Μακρόν, Βαλερί Αγιέ, συγκέντρωσε 14,5%. Η σοσιαλιστική υποψηφιότητα του Ραφαέλ Γκλυκσμάν έλαβε 14%.

Ο Εθνικός Συναγερμός δηλώνει έτοιμος να ασκήσει την εξουσία, με τη Μαρίν Λεπέν να υποστηρίζει ότι το κόμμα της είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Ο πρόεδρος Μακρόν, από την άλλη, συγκάλεσε την κυβέρνησή του και υποσχέθηκε να μιλήσει για τον προσανατολισμό που θεωρεί σωστό για το έθνος.

Η διάλυση της βουλής αποτελεί «κεραυνό» στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, ενώ η αριστερά καλείται να βρει τρόπο να συνεργαστεί ξανά μετά την κατάρρευση της συμμαχίας Nupes το περασμένο φθινόπωρο.

Η Γαλλία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, με την προεκλογική εκστρατεία να αναμένεται έντονη και γεμάτη ανατροπές, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: