Γαλλία: Υποχώρησαν οι εξαγωγές κρασιού και ποτών 2 δισ. ευρώ το 2020- Στα 12,1 δισ. ευρώ

pixabay.com

Τα έσοδα στον δεύτερο μεγαλύτερος εξαγωγικό κλάδο της χώρας μετά την αεροπορική βιομηχανία μειώθηκαν στα 12,1 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά. Αιτία η πανδημία και οι αμερικανικοί δασμοί.

Οι αμερικανικοί δασμοί και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού και είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών στα αεροδρόμια σε πολλές χώρες «εξαφάνισαν» το 13,9% των εσόδων των Γάλλων εξαγωγέων οίνου και οινοπνευματωδών ποτών πέρυσι, όπως ανακοίνωσε ο φορέας του κλάδου FEVS.

Οι πωλήσεις οίνου και οινοπνευματωδών ποτών στο εξωτερικό- ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της Γαλλίας μετά την αεροπορική βιομηχανία- μειώθηκαν κατά 2 δισεκ. ευρώ στα 12,1 δισεκ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδία Γάλλων Εξαγωγέων Οίνων και Οινοπνευματωδών Ποτών (FEVS).

«Αναμένουμε η δραστηριότητα να κινηθεί ανοδικά (το 2021)», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της FEVS Αντουάν Λετσιά, σε συνέντευξη Τύπου. «Υπάρχει κάποιος φως στο τέλος του τούνελ με την εμβολιαστική εκστρατεία».

Οι αποστολές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά στο εξωτερικό για τα γαλλικά κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών, κατέγραψαν βουτιά 18%, ή κατά 670 εκατ. ευρώ, στα 3,1 δισεκ. ευρώ το 2020.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών από τη Γαλλία, στο πλαίσιο της 17χρονης διαμάχης για τις επιδοτήσεις σε αεροσκάφη μεταξύ της Ουάσινγκτον και της ΕΕ.

«Η αμερικανική αγορά παραμένει το σύμβολο μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από εμπορικές εντάσεις και την επιδημία της COVID-19», ανέφερε η FEVS. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, είναι επείγουσα ανάγκη να βρεθεί λύση στη διαμάχη.

Το 2021, οι εξαγωγές μη αφρώδους οίνου από τη Γαλλία- εξαιρουμένων οινοπνευματωδών ποτών όπως το κονιάκ- στις ΗΠΑ πιθανόν να μειωθούν στο 1,1 δισ. ευρώ, προέβλεψε ο πρόεδρος της FEVS Σεζάν Ζιρόν.

Η παγκόσμια πανδημία έπληξε την κατανάλωση κατά την περυσινή εορταστική περίοδο για το Κινεζικό Νέο Έτος και οδήγησε τις εξαγωγές στην Κίνα σε πτώση 15%. Οι πωλήσεις στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά 31% και 6% αντίστοιχα, σύμφωνα με την FEVS.

Η αύξηση στην κατανάλωση κατ’ οίκον αντιστάθμισε μόνο εν μέρει το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των καταστημάτων σε αεροδρόμια, ανέφερε η ομοσπονδία.

Οι παγκόσμιες εξαγωγές σαμπάνιας και κονιάκ, μακράν οι μεγαλύτερες εξαγωγές οίνων και οινοπνευματωδών ποτών, έχασαν αμφότερες πάνω 20% σε πωλήσεις πέρυσι.

Η FEVS ανέφερε ότι ελπίζει σε ένα καλύτερο 2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασθενήσει η πανδημία, με κάποιες θετικές ενδείξεις σε ορισμένες χώρες το τελευταίο τρίμηνο του 2020.