Γαλλία: Ισχυρό προβάδισμα Λεπέν δείχνει δημοσκόπηση – «Ανάχωμα» η συμμαχία των αριστερών κομμάτων

Γαλλία: Ισχυρό προβάδισμα Λεπέν δείχνει δημοσκόπηση – «Ανάχωμα» η συμμαχία των αριστερών κομμάτων
epaselect epa11400753 National Rally parliamentary party leader Marine Le Pen (L), standing next to leader Jordan Bardella (R), smiles after delivering a speech at the electoral party of the French right-wing party National Rally (Rassemblement National or RN) in Paris, France, 09 June 2024, after the first results of the European elections. The list of the Rassemblement National, led by party chief Jordan Bardella, is given winner in France according to first estimations after polls. EPA/ANDRE PAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η συμμαχία τεσσάρων αριστερών κομμάτων συγκεντρώνει το 25% των ψήφων του πρώτου γύρου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της πρόθεσης ψήφου ενόψει των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Μαρίν Λεπέν έχει ισχυρό προβάδισμα.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως θα κερδίζει τον πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό 35%.

Η ομάδα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα λάβει 18% εάν τα αριστερά κόμματα κατέβουν ενιαία, ή μόλις 16% εάν κατέλθουν ανεξάρτητα, έδειξε η έρευνα της Ifop-Fiducial για τις LCI, Le Figaro και Sud Radio.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε πρόωρες εκλογές την Κυριακή μετά τη συντριβή του κόμματός του από την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η συμμαχία τεσσάρων αριστερών κομμάτων συγκεντρώνει το 25% των ψήφων του πρώτου γύρου, ωθώντας την ομάδα του Μακρόν στην τρίτη θέση. Αν κατέβουν ξεχωριστά, οι Σοσιαλιστές τα καταφέρνουν καλύτερα με 13%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μακρόν καλεί σε συσπείρωση κατά των άκρων, επαναλαμβάνει ότι δεν θα παραιτηθεί αν χάσει τις βουλευτικές εκλογές

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε συσπείρωση όλων όσοι λένε “όχι στα άκρα”, πριν ή μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τη διεξαγωγή των οποίων ανακοίνωσε μετά τη συντριβή του στις ευρωεκλογές, που κέρδισε η ακροδεξιά, την οποία κατηγόρησε για “αμφισημία” απέναντι στη Ρωσία και ότι θέλει την έξοδο από το ΝΑΤΟ.

“Εύχομαι πως θα συσπειρωθούν, όταν έρθει η στιγμή, πριν ή μετά (τις εκλογές), οι γυναίκες και οι άνδρες καλής θέλησης θα πουν μαζί όχι στα άκρα”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αναθέτοντας στην προεδρική πλειοψηφία να ξεκινήσει συζητήσεις με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και γυρίζοντας την πλάτη στην ακροδεξιά, που πρεσβεύει “τον αποκλεισμό”, και στην άκρα αριστερά την οποία κατηγορεί “για αντισημιτισμό” και “αντικοινοβουλευτισμό”.

Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και η ανακοίνωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ήταν η μόνη δυνατή απάντηση στην ισχυρή επίδοση της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

“Η επιστροφή στον κυρίαρχο λαό είναι, κατά τη γνώμη μου, η μοναδική δημοκρατική απόφαση σε αυτό το πλαίσιο”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αν το στρατόπεδό του δεν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: