Γαλλία και η Ιταλία στέλνουν μήνυμα με τα νέα μέτρα για το εμβόλιο του COVID: ήρθε η ώρα να «τσαντίσουμε» τους ανεμβολίαστους.

Γαλλία και η Ιταλία στέλνουν μήνυμα με τα νέα μέτρα για το εμβόλιο του COVID: ήρθε η ώρα να «τσαντίσουμε» τους ανεμβολίαστους.
French President Emmanuel Macron (L) and Italian Prime Minister Mario Draghi shake hand as they hold a joint press conference after signing the Quirinal Treaty between Italy and France, which aims to provide a stable and formalised framework for cooperation in relations between the two countries, at Villa Madama in Rome, on November 26, 2021. (Photo by Domenico Stinellis / POOL / AFP) Photo: AFP

των VIVIENNE WALT και BERNHARD WARNER

Αν υπάρχει επίκεντρο στον πόλεμο της Ευρώπης κατά των ανεμβολίαστων, αυτό μπορεί να είναι η Ιταλία και η Γαλλία. Εδώ και μήνες, οι χώρες αυτές εισάγουν το ένα σκληρό νέο μέτρο μετά το άλλο -ενίοτε, μέσα σε λίγες ώρες το ένα μετά το άλλο- για να ωθήσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά του COVID-19, ή αλλιώς να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Οι δύο χώρες δεν κατεβάζουν …ταχύτητα το 2022, εισάγοντας πλήθος νέων διαταγμάτων και μέτρων που βάζουν στο στόχαστρο τους σκεπτικιστές του εμβολίου. Το τελευταίο τέτοιο μέτρο προέκυψε στη Γαλλία την Πέμπτη.

Έπειτα από κάποιες μέρες άγριων καβγάδων μεταξύ των Γάλλων νομοθετών, η Εθνοσυνέλευση της χώρας ψήφισε τελικά τα ξημερώματα της Πέμπτης την απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων σε εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφους, συναυλίες και πολλούς άλλους δημόσιους χώρους, σε μια κίνηση που έχει αναδειχθεί σε ένα διχαστικό θέμα προεκλογικής εκστρατείας για τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε σε μια ομάδα ψηφοφόρων αυτή την εβδομάδα ότι ήθελε να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους ανθρώπους.

Από τις 15 Ιανουαρίου, τα άτομα άνω των 18 ετών θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένα, αντί να τους δίνεται η επιλογή είτε να εμβολιαστούν είτε να κάνουν συχνά τεστ COVID-19, όπως ίσχυε από τον περασμένο Ιούλιο. Οι βουλευτές ενέκριναν το σχέδιο του Μακρόν στις 5.30 π.μ. Αυτό συνέβη μία ημέρα αφότου ο Μακρόν δήλωσε ότι σκοπεύει να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους ανθρώπους «μέχρι τέλους» – ασκώντας τη μέγιστη δυνατή πίεση στο 10% των ενηλίκων στη Γαλλία που αρνήθηκαν τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Η ωμή φράση του Μακρόν προκάλεσε την εκρηκτική αντίδραση των πολιτικών του αντιπάλων στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Αν και ο Μακρόν δεν έχει ακόμη δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, η διαχείριση της πανδημίας – και η κρίσιμη συζήτηση σχετικά με τις εντολές εμβολιασμού – έχει θεωρηθεί ως το κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας.

«Έχουμε δικαιώματα και ευθύνες ως πολίτες», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex σε μια μακροσκελή συνέντευξή του στην τηλεόραση, μετά την έγκριση από τους βουλευτές του υποχρεωτικού εμβολιαστικού pass. «Το να είσαι κατά του εμβολιασμού δεν είναι απλώς μια προσωπική επιλογή».

Πολλοί πολιτικοί και ψηφοφόροι φαίνεται να συμφωνούν, μετά από δύο εξαντλητικά χρόνια πανδημίας. Παρά τα αντεπιχειρήματα των πολιτικών του αντιπάλων όλη την εβδομάδα, το σχέδιο του Μακρόν πέρασε από την Εθνοσυνέλευση με ψήφους 214 έναντι 93. Αυτό αντανακλά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων στη Γαλλία υποστηρίζουν την υποχρέωση των ανθρώπων να εμβολιαστούν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους. Η γαλλική Γερουσία αναμένεται να επικυρώσει τον νέο νόμο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πριν τεθεί σε ισχύ το Σαββατοκύριακο.

Όλο και περισσότερο, δύο από τους πιο ισχυρούς ηγέτες της Ευρώπης – ο Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι – ακολουθούν παρόμοιες στρατηγικές για την πανδημία. Καθώς τα κρούσματα της Όμικρον έχουν εκτοξευθεί και στις δύο χώρες, ο Μακρόν και ο Ντράγκι επιθυμούν να καταστήσουν όλο και πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Οι μολύνσεις του COVID-19 στη Γαλλία έχουν εκτοξευθεί από τότε που άνοιξαν ξανά τα σχολεία και οι επιχειρήσεις μετά την Πρωτοχρονιά, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Την Τετάρτη οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν περισσότερα από 320.000 θετικά κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες – πολύ πάνω από τον αριθμό των 270.000 την προηγούμενη ημέρα.

Με αυτή την απότομη αύξηση, οι άνθρωποι φαίνεται όλο και περισσότερο να υποστηρίζουν πιο δυναμικά μέτρα εμβολιασμού – κάτι που τόνισε ο Castex μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης για τον νέο γαλλικό νόμο. Ερωτηθείς στην τηλεόραση αν ο Μακρόν είχε δίκιο που είπε ότι ήθελε να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους, είπε: «Αν είμαστε όλοι πολίτες, κανείς δεν θα τσαντίσει κανέναν άλλον».

Σε μια κίνηση-έκπληξη, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι όλοι οι Ιταλοί 50 ετών και άνω πρέπει να εμβολιαστούν κατά του COVID-19. Το νέο σκληρό μέτρο έρχεται καθώς η Ιταλία παλεύει με την έξαρση των λοιμώξεων, των νοσηλειών και των θανάτων από την Όμικρον.

«Θέλουμε να επιβραδύνουμε την αύξηση της καμπύλης και να ωθήσουμε τους Ιταλούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη. «Εστιάζουμε ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από νόσηση, για να μειώσουμε την πίεση στα νοσοκομεία και να σώσουμε ζωές».

Πηγή: Fortune.com