Η Γαλλία συμμορφώνεται στις απαιτήσεις των Βρυξελλών

Η Γαλλία συμμορφώνεται στις απαιτήσεις των Βρυξελλών

Περαιτέρω μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά €3,6 δισ. ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

H Γαλλία, το σχέδιο του προϋπολογισμού της οποίας για το 2015 επέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε σήμερα «διευκρινίσεις» και «νέα μέτρα» που θα της επιτρέψουν να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κατά 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε σχέση με ό,τι προέβλεπε αρχικά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (φωτογραφία).

Οι διευκρινίσεις αυτές οφείλονται σε «καλά νέα», κυρίως τη μείωση των επιτοκίων που ελαφρύνουν το άχθος του δημοσίου χρέους, καθώς και τα νέα μέτρα που αφορούν κυρίως τη μάχη εναντίον της φορολογικής απάτης και της φοροαποφυγής, εξήγησε ο ίδιος μιλώντας σε πρακτορεία ειδήσεων.

Όλα αυτά έχουν ένα συνολικό αποτέλεσμα της τάξης των «3,6 έως 3,7 δισεκατομμυρίων» ευρώ επί του δημοσίου ελλείμματος, της κοινωνικής προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, λόγω των πρόσθετων εσόδων και των μειωμένων δαπανών, ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά με το διαρθρωτικό έλλειμμα αναμένεται επίσης να μειωθεί, κατά 0,5% και πλέον του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μεταξύ 2014 και 2015, διευκρίνισε ο Σαπέν.

«Πιστεύω ότι η Γαλλία παρουσιάζει εδώ τις διευκρινίσεις και τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να παραμείνουμε εντός των ορίων» του συμφώνου τόνισε ο ίδιος.

«Καθώς εφαρμόζεται στη Γαλλία, ο βασικός δημοσιονομικός κανόνας θα είναι για τον επόμενο χρόνο να επιτύχουμε το λιγότερο ή ακόμα και να ξεπεράσουμε τη μείωση κατά 0,5% του ΑΕΠ του διαρθρωτικού μας ελλείμματος» επέμεινε ο Σαπέν.

Ο Γάλλος υπουργός έστειλε σήμερα μία επιστολή στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν, αντίγραφο την οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην επιστολή αυτή διαβεβαιώνει ότι η Γαλλία θα τηρήσει τους «δύο πυλώνες» της οικονομικής της πολιτικής: το σύμφωνο σταθερότητας και αλληλεγγύης, που προβλέπει κυρίως μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις και τις προσπάθειες για μείωση δαπανών ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015.

Η «ανάκαμψη» της οικονομίας της Γαλλίας «συμβαδίζει με τους κοινούς μας κανονισμούς και τις ευελιξίες που αυτοί εμπεριέχουν» έγραψε ο ίδιος.

«Είναι επίσης προσαρμοσμένη στην κατάσταση που επικρατεί σε μακροοικονομικό επίπεδο στην Ευρωζώνη» προσέθεσε ο υπουργός.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο