Γαλλία: Στο στόχαστρο της εισαγγελίας η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της Λεπέν το 2022

Γαλλία: Στο στόχαστρο της εισαγγελίας η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της Λεπέν το 2022
epa11449279 A handout photo made available by the official account of Marine Le Pen X (·MLP_officiel) shows Marine Le Pen, the candidate for the National Rally party reacting at the end of the French election day in Paris, France, 01 July 2024. The far-right Marine Le Pen won a historic victory in the first round of the French elections, before which President Emmanuel Macron and numerous leaders of the left and center made calls for unity to prevent her from achieving an absolute majority. EPA/Cuenta Oficial Marine Le Pen en / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/ONLY AVAILABLE TO ILLUSTRATE ACCOMPANYING NEWS ITEM (CREDIT REQUIRED) HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η έρευνα ξεκίνησε το 2016 και είχε στόχο να εξακριβώσει εάν το τότε Εθνικό Μέτωπο είχε χρησιμοποιήσει κονδύλια που προορίζονταν για βοηθούς του Ευρωκοινοβουλίου για να πληρώσει τις αμοιβές του προσωπικού που εργαζόταν για το κόμμα.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα σχετικά με καταγγελίες για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση (RN), Μαρίν Λεπέν, στις προεδρικές εκλογές του 2022, που έχασε από τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα, η έρευνα, η οποία ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου, βασίζεται σε περσινή έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τους Προεκλογικούς Λογαριασμούς και την Πολιτική Χρηματοδότηση (CNCCFP), η οποία ελέγχει τα εκλογικά έξοδα και τη χρηματοδότηση των υποψηφίων και θα εξετάσει καταγγελίες για υπεξαίρεση, πλαστογραφία και απάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Εθνική Συσπείρωση μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε σχολιασμό της ανακοίνωσης, όμως σε παλαιότερες δηλώσεις η Λεπέν και το κόμμα της είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι υπήρξε ποτέ κάποια παράνομη ενέργεια σε σχέση με τη χρηματοδότηση της εκστρατείας.

Σε άλλη περίπτωση, η Μαρίν Λεπέν μαζί με άλλους 27 συγκατηγορούμενους πρόκειται να δικαστεί αργότερα φέτος και για μια φερόμενη κατάχρηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αρχηγός της RN και το κόμμα της αμφισβητούν την κατηγορία.

Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε το 2016 και είχε στόχο να εξακριβώσει εάν το τότε Εθνικό Μέτωπο είχε χρησιμοποιήσει κονδύλια που προορίζονταν για βοηθούς του Ευρωκοινοβουλίου για να πληρώσει τις αμοιβές του προσωπικού που εργαζόταν για το κόμμα.

Η Μαρίν Λεπέν είχε τεθεί αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2022 και θα μπορούσε να είναι ξανά υποψήφια το 2027.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: