Γαλλία: Τα εκατομμύρια του Πούτιν στην Λεπέν το 2014 δεν έχουν ξεχαστεί

Γαλλία: Τα εκατομμύρια του Πούτιν στην Λεπέν το 2014 δεν έχουν ξεχαστεί
Russian President Vladimir Putin meets with French presidential election candidate for the far-right Front National (FN) party Marine Le Pen at the Kremlin in Moscow on March 24, 2017. (Photo by Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP) Photo: AFP
Η Μαρίν Λεπέν και να ήθελε δεν μπορεί να αποκρύψει τις σχέσεις της με το καθεστώς Πούτιν που έφτασαν στο σημείο της γενναίας οικονομικής βοήθειας.

Τους τελευταίους μήνες, και ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου η Μαρίν Λεπέν κρατά αποστάσεις, σαφείς θα έλεγε κανείς, από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τις τακτικές του. Καταδίκασε την εισβολή συντασσόμενη με την γενικότερη δυτική στάση και φυσικά τη στάση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι, για την ακρίβεια, όπως έχει καταγραφεί από σειρά ρεπορτάζ μεγάλων ευρωπαϊκών ΜΜΕ, οι σχέσεις της Λεπέν με τον Πούτιν ήταν σχεδόν ειδυλλιακές και περνούσαν από τους πάντα ευχάριστους αλλά όχι και απολύτως ασφαλείς δρόμους του χρήματος.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Σύμφωνα με το BBC, το κόμμα της κυρίας Λεπέν, το εθνικό μέτωπο, είχε αποκλειστεί από τραπεζική χρηματοδότηση στη Γαλλία λόγω των ακραίων ρατσιστικών θέσεων που εξέφραζε (δεν είχε αγαπήσει ακόμα το mainstream η Λεπέν το 2014). Στην προσπάθειά της να χρηματοδοτήσει το κόμμα της, η Γαλλίδα πολιτικός κοίταξε προς τη Μόσχα και ο Πούτιν φαίνεται ότι ανταποκρίθηκε.

Στους λογαριασμούς του “Εθνικού Μετώπου” μπήκαν σχεδόν 11 εκατομμύρια ευρώ μέσω της “First Chech Russian Bank” η οποία φέρεται να έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και με το σύστημα Πούτιν. 11εκ είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Στο μεταξύ είχαν απορριφθεί ιδέες για χρηματοδότηση είοτε από το Αμπου Ντάμπι είτε από το Ιράν.

Η προσάρτηση της Κριμαίας

Το ρωσικό δάνειο έπιασε τόπο μερικούς μήνες μετά. Η Μαρίν Λεπέν δεν βρήκε τίποτα περίεργο στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία την οποία και χαιρέτησε σε αντίθεση με το σύνολο της Δύσης (αλλά και της ηγεσίας της Γαλλίας) που φυσικά καταδίκασαν την ενέργεια της Τουρκίας κόντρα στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, μία εβδομάδα πριν από τις εφετινές εκλογές, ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι η κα Λεπέν είχε κάνει αίτηση για νέο δάνειο από τη Ρωσία το 2016, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές του 2017 όταν και έφτασε στο δεύτερο γύρο για να χάσει (εύκολα) από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Τώρα, στο πλαίσιο της mainstream προσέγγισής της και αφού ο Μακρόν έπαιξε πολλές φορές το χαρτί της ρωσικής ανάμιξης στις γαλλικές εκλογές, η Μαρίν Λεπέν κάνει ότι δεν θυμάται. Ομως η ιστορία έχει ήδη γράψει.

Πηγή: News247.gr