Γαλλία: «Θανάσιμος κίνδυνος χρέους» – Τα σημεία-κλειδιά του σχεδίου σωτηρίας της χώρας

Γαλλία: «Θανάσιμος κίνδυνος χρέους» – Τα σημεία-κλειδιά του σχεδίου σωτηρίας της χώρας
France's Prime Minister Francois Bayrou gives an address to unveil the main guidelines of France's 2026 budget, a financial and political puzzle since it foresees a significant tightening of 40 billion in savings, in addition to increasing the military budget, in Paris on July 15, 2025. The aim is to reduce the deficit to 4.6% of GDP next year, down from 5.8% in 2024, in an international context that is volatile and uncertain, amid trade tensions. (Photo by Thomas SAMSON / AFP) Photo: AFP
Ο Φρανσουά Μπαϊρού ανακοίνωσε σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης, με πάγωμα κοινωνικών παροχών, κατάργηση δύο αργιών και περικοπές θέσεων στο Δημόσιο, προειδοποιώντας ότι η χώρα κινδυνεύει να ακολουθήσει την πορεία της Ελλάδας.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της Γαλλίας, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού παρουσίασε ένα φιλόδοξο και ταυτόχρονα επίμαχο πρόγραμμα για τη δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας», τόνισε, καθώς το δημόσιο έλλειμμα έκλεισε στο 5,8% του ΑΕΠ για το 2024 και το χρέος εκτοξεύθηκε στο 114% του ΑΕΠ – το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Ο Μπαϊρού προειδοποίησε ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει «θανάσιμο κίνδυνο να συντριβεί λόγω του χρέους», κάνοντας ευθεία αναφορά στο ελληνικό παράδειγμα. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία της Ελλάδας», υπογράμμισε, ενώ στηλίτευσε την «εθιστική» σχέση των Γάλλων με τις κρατικές παροχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε δευτερόλεπτο που περνά, το χρέος της χώρας αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.

Το σχέδιο του πρωθυπουργού στηρίζεται σε δύο πυλώνες: μείωση του δημόσιου χρέους και ενίσχυση της παραγωγικότητας. Βασική προτεραιότητα αποτελεί το πάγωμα των κρατικών δαπανών για το 2026 – με εξαίρεση τις στρατιωτικές δαπάνες και την εξυπηρέτηση του χρέους – και η επιστροφή του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2029.

Σημεία-κλειδιά του σχεδίου:

  • Περικοπή 3.000 θέσεων στο Δημόσιο από το 2026.
  • Πάγωμα κοινωνικών επιδομάτων και μη αύξηση των συντάξεων για πολλούς δικαιούχους.
  • Κατάργηση δύο επίσημων αργιών: της Δευτέρας του Πάσχα και της 8ης Μαΐου.
  • Εξοικονόμηση 21 δισ. ευρώ από τις δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες.
  • Μείωση 5 δισ. ευρώ στις ετήσιες δαπάνες για κοινωνικές παροχές και φάρμακα.
  • Αύξηση της στρατιωτικής δαπάνης κατά 6,7 δισ. ευρώ το 2026 λόγω διεθνών εντάσεων.
  • Εισφορά από τους πιο εύπορους πολίτες, που θα οριστεί από τη Βουλή.
  • Καταπολέμηση της κοινωνικής απάτης, με έμφαση στις παράνομες εισπράξεις και φοροδιαφυγή.

Η πρόταση για κατάργηση δύο αργιών, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας σε έναν «παραφορτωμένο» μήνα Μάιο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο Ζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού χαρακτήρισε το μέτρο «επίθεση στις ρίζες μας», ενώ ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας ζήτησε την παραίτηση του Μπαϊρού, καταγγέλλοντας «αδικίες που δεν πρέπει να γίνονται πλέον αποδεκτές».

Παρά τις αντιδράσεις και τους περιορισμένους πολιτικούς ελιγμούς λόγω απουσίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο Μπαϊρού εμφανίζεται αποφασισμένος να εφαρμόσει το σχέδιο, επιδιώκοντας να αποτρέψει μια δημοσιονομική κρίση με ευρωπαϊκές διαστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μπαϊρού αν επιμείνει στο «μνημόνιο» που ανακοίνωσε

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε να ρίξει την κυβέρνηση αν ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δεν υπαναχωρήσει από το δραστικό σχέδιο μείωσης κρατικών δαπανών που ανακοίνωσε την Τρίτη και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση δύο σημαντικών αργιών.

Εάν η Λεπέν συνεχίσει, ο πρόεδρος Μακρόν κινδυνεύει να χάσει ακόμη έναν πρωθυπουργό το φθινόπωρο, σε ένα πολιτικό αδιέξοδο που κάνει τη Γαλλία να μοιάζει όλο και πιο ακυβέρνητη.

«Αυτή η κυβέρνηση προτιμά να επιτίθεται στον γαλλικό λαό, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, παρά να κυνηγάει τη σπατάλη», δήλωσε η Λεπέν στο X, καθώς ο Μπαϊρού παρουσίασε ένα σχέδιο περικοπών 43,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους της Γαλλίας ύψους 3,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ και την καταπολέμηση του υψηλού ελλείμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: