Γαλλικές εκλογές: «Κλειδί» οι νέοι ψηφοφόροι για τον β’ γύρο

Γαλλικές εκλογές: «Κλειδί» οι νέοι ψηφοφόροι για τον β’ γύρο
Demonstrators take part in a rally after the announcement of the results of the first round of French parliamentary elections, at Place de la Republique in Paris on June 30, 2024. France's far right won the first round of pivotal legislative elections on June 30, 2024, with the centrist forces of France's President coming in only third behind the left after the highest turnout in over four decades, estimates said. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP) Photo: AFP
Τι αναφέρει η Γερμανίδα πολιτικός και ειδική σε θέματα που αφορούν στη Γαλλία Φραντσίσκα Μπράντνερ.

Οι ψήφοι των νέων μπορεί να αποτελέσουν τον αποφασιστικό παράγοντα στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τη Γερμανίδα πολιτικό και ειδική σε θέματα που αφορούν στη Γαλλία Φραντσίσκα Μπράντνερ.

Πολλοί είναι απογοητευμένοι με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λέει η Μπράντνερ, η οποία είναι βουλευτής στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, την Μπούντεσταγκ, και επίσης αναπληρωματικό μέλος της Γαλλογερμανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, σε σημερινή συνέντευξή της στο δημόσιο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

Τώρα εξαρτάται από το αν οι νέοι άνθρωποι, που ψήφισαν υπέρ της αριστερής συμμαχίας στον πρώτο γύρο την Κυριακή, θα είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν κάποιον υποψήφιο της συμμαχίας του Μακρόν. «Το αν η κινητοποίηση θα λειτουργήσει εδώ είναι, πιστεύω, ένα από τα μεγάλα ζητήματα για την ερχόμενη Κυριακή», επισήμανε.

Το πόσες έδρες θα καταλάβουν οι συνασπισμοί στην Εθνοσυνέλευση, τη γαλλική κάτω βουλή, θα κριθεί από το δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Τόσο η αριστερή συμμαχία όσο και ο συνασπισμός του Μακρόν έχουν δηλώσει πως θα αποσυρθούν στις περιφέρειες, στις οποίες ήρθαν στην τρίτη θέση, υπέρ υποψηφίων που μπορούν να νικήσουν τον Εθνικό Συναγερμό.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε χθες, Κυριακή, το βράδυ μια αυστηρή προειδοποίηση: «Η άκρα δεξιά βρίσκεται στις πύλες της εξουσίας … Ο στόχος μας είναι σαφής: να εμποδίσουμε το RN να εκλεγεί στο δεύτερο γύρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ζήτημα για το κεντροδεξιό στρατόπεδο είναι ότι δεν έχει βάλει κάποιον επικεφαλής, λέει η Μπράντνερ.

«Τα κόμματα κατάφεραν να σχηματίσουν μια συμμαχία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όμως δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει σε έναν ηγέτη ή σε μια ενιαία ατζέντα. Αυτό είναι ζήτημα σε μια στιγμή όπως αυτή».

Πριν από το δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, τα κόμματα εξακολουθούν να μπορούν να συμπήξουν τοπικές συμμαχίες οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι υποψήφιοι που εξασφαλίζουν απόλυτη πλειοψηφία στην εκλογική περιφέρειά τους στον πρώτο γύρο εκλέγονται στην Εθνοσυνέλευση, αλλά στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο νικητής θα προκύψει μόνο μετά το δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: