Γαλλικές φρεγάτες και αμερικανικά F16 στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ

Γαλλικές φρεγάτες και αμερικανικά F16 στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ
Αεροπλάνο F16 συμμετέχει στο 6ο Kavala Air Sea Show, την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017, που διεξάγεται το τριήμερο 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στην Καβάλα. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ στις 18:00.

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.  Αν και το αντικείμενο της συνεδρίασης είναι «απόρρητο», θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν είναι η αναβάθμιση των F-16 καθώς στις 30 Απριλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία, κατά την οποία η Αθήνα πρέπει να απαντήσει στις ΗΠΑ σχετικά με την όλη υπόθεση.

Oι Αμερικανοί έχουν δώσει περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην παραγγελία με τις προσφερόμενες σήμερα τιμές. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν αποφασίσει να αναβαθμίσουν τα 85 πιο σύγχρονα αμερικανικά F-16 που έχει η Πολεμική Αεροπορία (πρόκειται για 55 αεροσκάφη F-16 Block 52+ και 30 μαχητικά τύπου F-16 Block 52+ Advanced), τα οποία θα εκσυγχρονιστούν στην πιο νέα έκδοση Viper.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το κόστος της συγκεκριμένης προμήθειας αναμένεται να φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ, αν και στο Πεντάγωνο λένε ότι στην τελική τιμή θα συμπεριληφθεί και το πρόγραμμα Follow On Support ώστε τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη να έχουν υψηλή διαθεσιμότητα και για τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 σχεδιάζεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2021, δηλαδή σε τρία χρόνια από σήμερα.

Το θέμα των φρεγατών FREMM επίσης φαίνεται πως θα απασχολήσει την συνεδρίαση καθώς όπως είχε επισημανθεί από έτερη στρατιωτική πηγή «μένουν διαδικαστικά και ορισμένα μικρής σημασίας νομικά ζητήματα, σχετικά με το leasing».

Όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον Εμάνουελ Μακρόν και συμφώνησαν στην απόκτηση των φρεγατών με χρονομίσθωση (leasing), ενώ σε δεύτερο στάδιο εξετάζεται η απόκτηση ακόμα δύο.

«Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Δείτε σχετικά: Αυτό είναι το νέο υπερόπλο της Ελλάδας