Γαλλικές πιέσεις για άμεσο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Γαλλικές πιέσεις για άμεσο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
epa06808012 The French Minister of Economy and Finance Bruno Le Maire during the float-out ceremony of vessel MSC Bellissima in the port of St.-Nazaire, France, 14 June 2018. EPA/EDDY LEMAISTRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι “πιο απαραίτητο από ποτέ” να σταματήσουν οι εισαγωγές στην Ευρώπη ρωσικού πετρελαίου, επανέλαβε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ έπειτα από την ανακοίνωση της Ουκρανίας για νέα ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.

“Πάντα λέγαμε ότι θέλουμε ένα εμπάργκο στην εισαγωγή του ρωσικού άνθρακα, αυτό έγινε, και ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο”, είπε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

“Οταν βλέπουμε αυτό που συμβαίνει στο Ντονμπάς –μια περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται από χθες μια νέα ρωσική επίθεση, σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι–“είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να σταματήσουμε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία”, υπογράμμισε ο ίδιος.

“Είμαι πεπεισμένος ότι η πραγματικότητα της κατάστασης στην Ουκρανία θα μετακινήσει τις γραμμές. Αν είναι δεσμευμένοι όπως εμείς στην ελευθερία και στην προστασία του ουκρανικού λαού, πρέπει να πάνε στο τέλος του συλλογισμού τους και να μην χρηματοδοτούν τον πόλεμο» αγοράζοντας πετρέλαιο από τη Ρωσία.

Το 2021, η Μόσχα προμήθευε το 30% του αργού και το 15% των προϊόντων πετρελαίου που αγόραζε η ΕΕ.

Μια προμήθεια από την οποία εξαρτώνται ιδιαίτερα ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Μπρουνό Λεμέρ «ευελπιστεί» να τους πείσει, «μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ότι πρέπει να σταματήσουμε να εισάγουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία», όπως υπογράμμισε σήμερα ο ίδιος.

“Ποια είναι η κύρια πηγή συναλλάγματος εδώ και πολλά χρόνια για την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν; Δεν είναι το φυσικό αέριο, είναι το πετρέλαιο”, διαβεβαίωσε ο υπουργός.

«Σταματώντας την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία θα πληγεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία», συνέχισε.

Μια πιθανή διακοπή των εισαγωγών μαύρου χρυσού από τη Ρωσία θα μπορούσε να διαρκέσει «μήνες», προειδοποίησαν πολλές ευρωπαϊκές πηγές την Παρασκευή.

“Η υιοθέτηση μέτρων για το πετρέλαιο απαιτεί την λύση των υφιστάμενων συμβάσεων, την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και την αποφυγή της καταστρατήγησής τους. Αυτό δεν θα συμβεί εν μια νυκτί. Θα χρειαστούν τουλάχιστον αρκετοί μήνες”, όπως εξηγεί μια ευρωπαϊκή πηγή που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Η ΕΕ αποφάσισε στις 8 Απριλίου να σταματήσει τις αγορές άνθρακα από τη Ρωσία, ένα εμπάργκο που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου, 120 ημέρες μετά τη δημοσίευση του νέου πακέτου κυρώσεων στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.