Γαλλική αντεπίθεση για την «πικρή νίκη» της Μέρκελ

Γαλλική αντεπίθεση για την «πικρή νίκη» της Μέρκελ
epa06168946 French President Emmanuel Macron and German Chancellor Angela Merkel attend a press conference at the Elysee Palace in Paris, France, 28 August 2017. Leaders from Germany, Spain, Italy and the EU meet with their counterparts from Niger, Chad and Libya in Paris for discussions on how to stem economic migration. The meeting is organized by French President Macron. EPA/YOAN VALAT

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Μακρόν στάθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία.

 

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ έκανε την Δευτέρα λόγο για μια «πικρή νίκη» της Άνγκελα Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές, κατά τις οποίες σημείωσε άνοδο μια άκρα δεξιά «πολύ βίαιη, πολύ σκληρή, πολύ ριζοσπαστική, και μάλιστα στη Γερμανία».

«Πρώτα πρέπει να χαιρετίσουμε τη νίκη της Άνγκελα Μέρκελ. Είναι η τέταρτη και στη Γαλλία όταν βλέπουμε έναν αρχηγό κυβέρνησης να κερδίζει τέσσερις φορές, τον θαυμάζουμε αρκετά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης RMC και BFMTV.

«Στη συνέχεια, ναι, βλέπουμε πως αυτή η νίκη είναι πικρή. Είναι πικρή επειδή καταγράφεται η άνοδος μιας άκρας δεξιάς πολύ βίαιης, πολύ σκληρής, πολύ ριζοσπαστικής, και μάλιστα στη Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό», πρόσθεσε ο Καστανέρ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο μήνυμά του για τις γερμανικές εκλογές το οποίο δημοσιοποίησε την Κυριακή μέσω Twitter.

«Είναι ουσιώδες στη γαλλο-γερμανική σχέση ότι υπάρχει αυτός ο κινητήρας που επιτρέπει να αλλάζουν τα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο (Γάλλος πρόεδρος) Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εργάσθηκε μαζί της, θα παρουσιάσει αύριο έναν οδικό χάρτη για τον σε βάθος μετασχηματισμό της
Ευρώπης», συνέχισε ο Καστανέρ αναφερόμενος στη νέα ομιλία για την Ευρώπη που πρόκειται να εκφωνήσει ο Γάλλος πρόεδρος την Τρίτη στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

«Η ιδέα είναι απλή: έγκειται στο ότι αν θέλουμε να αγωνισθούμε ακριβώς εναντίον των εθνικισμών, των λαϊκισμών σε καθεμιά από τις χώρες μας, χρειάζεται μια Ευρώπη ισχυρή, δυνατή, που προστατεύει, που απελευθερώνει. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα, συνεπώς πρέπει να επανεφεύρουμε την Ευρώπη», συνόψισε ο Καστανέρ.