Game Changer – Women of Influence: Η ισότητα των δύο φύλων στον επαγγελματικό χώρο

Game Changer – Women of Influence: Η ισότητα των δύο φύλων στον επαγγελματικό χώρο

Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη επαγγελματική πραγματικότητα και οι προκλήσεις του μέλλοντος.

Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων από τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία και την κοινωνία με στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας, που εμποδίζει την πρόσβαση των πετυχημένων, επαγγελματικά, γυναικών σε θέσεις υψηλής επιρροής και κύρους, ήταν στο επίκεντρο του συνεδρίου «Game Changer – Women of Influence» για την ισότητα των δύο φύλων που διοργάνωσε η 24Media στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι ομιλητές γυναίκες αλλά και άνδρες που κατέχουν σημαντικές θέσεις τόσο στην ΕΕ και την πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στην κοινωνία των πολιτών, τον επιστημονικό χώρο και τον επιχειρηματικό κόσμο παρουσίασαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες για την ανέλιξή τους σε θέσεις υψηλής επιρροής και κύρους, αλλά και τις πολιτικές και πρακτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για την κατάκτηση ίσων ευκαιριών στον επαγγελματικό χώρο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στην ομιλία της τόνισε ότι η βελτίωση της κατανομής του χρόνου μεταξύ εργασιακής και προσωπικής /οικογενειακής ζωής αποτελεί την καλύτερη στρατηγική για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, ενώ πρόσθεσε πως παροχές, όπως οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ή η φροντίδα ηλικιωμένων, συμβάλουν θετικά στην προώθηση της απασχόλησης και την εξέλιξη των γυναικών.

Η προκατάληψη, το έλλειμμα στο ισοζύγιο προσωπικού και επαγγελματικού βίου και η απουσία γυναικείων προτύπων, αποτελούν σύμφωνα με την κα. Αντωνοπούλου τις βασικότερες αιτίες για τις διαφορές διεθνώς μεταξύ ανδρών και γυναικών, τόσο στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όσο και στις αποδοχές. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε διεθνώς μόλις το 9% των γυναικών είναι επικεφαλής ή ιδιοκτήτριες επιχειρήσεων και μόνο το 24% κατέχει θέση ανώτατου στελέχους σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την άποψη ότι αν και έχουν γίνει πολλά βήματα, το θέμα της ισότητας κρίθηκε, αλλά δεν λύθηκε. Πρόσθεσε πως δεν αρκούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις και οι επιστημονικές αναλύσεις, αλλά χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, νέα πρότυπα, κατάλληλες υποδομές και υποστήριξη των γυναικών στην πράξη. Ακόμη η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και περισσότερων δομών -όπως παιδικοί σταθμοί και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών- και στην απαίτηση για πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μπουν σε νέους αναπτυσσόμενους τομείς, όπως η πληροφορική, η έρευνα, η πράσινη οικονομία.

Η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα ανέφερε ότι παραμένουν τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες και ιδιαίτερα τις νέες, προσθέτοντας ότι η μικρή μείωση αφορά στους άνδρες και πως η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων συνεχίζει τον αγώνα για την ισότητα και την ισόρροπη συμμετοχή σε πεδία δράσης.

H Νίκη Κεραμέως, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι οι ημέρες που προβλέπονται για τις γυναίκες στην ελληνική Βουλή είναι… μηδέν. “Δεν υπάρχουν οι δομές, για να δελεάσουν τις γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά”.