Game of Thrones στην Goldman Sachs: Πώς ο CEO David Solomon ξεπέρασε τις κρίσεις και εδραίωσε την ηγεσία του
- 27/05/2025, 11:01
- SHARE

Ο Ντέιβιντ Σόλομον είχε κουραστεί από τους επικριτές του εντός της Goldman Sachs. Είχε έρθει η ώρα να επιβληθεί.
Ήταν ήδη αρκετά κακό που οι εταίροι της τράπεζας ασκούσαν κριτική στην ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου και κακολογούσαν την πολυδάπανη επέκταση της τράπεζας στον τομέα των καταναλωτικών δανείων. Αυτό που ενόχλησε ακόμη περισσότερο τον Σόλομον ήταν η υποψία ότι κάποιοι από τους επικριτές διέρρεαν πληροφορίες σε δημοσιογράφους. Η Goldman ξεκίνησε έρευνα για να εντοπίσει ποιοι μιλούσαν, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.
Ο Σόλομον περνούσε μια εξαντλητική περίοδο το 2022 και το 2023. Η καταναλωτική τραπεζική επέκταση που είχε ο ίδιος προωθήσει προκαλούσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή της Goldman υποχωρούσε, εταίροι με υψηλά κέρδη αποχωρούσαν και ο ίδιος δεχόταν σφοδρή κριτική για τη δεύτερη ασχολία του ως DJ.
Ο Σόλομον είπε στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ότι θα αναλάβει δράση, απομακρύνοντας τους ταραχοποιούς που –όπως ισχυρίστηκε– τον υπονόμευαν μέσω διαρροών. Το διοικητικό συμβούλιο του δήλωσε την υποστήριξή του. Μέχρι πέρυσι, έμπειρα στελέχη που ασκούσαν ανοιχτά κριτική στη στρατηγική του είχαν απομακρυνθεί. Το μήνυμα που στάλθηκε εντός της Goldman ήταν σαφές: Κανείς δεν είναι ασφαλής αν έρθει σε σύγκρουση με τον CEO.
Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ πιο ομαλά για τον Σόλομον. Η τράπεζα αποχωρεί από την καταναλωτική τραπεζική και επικεντρώνεται ξανά στις βασικές της δραστηριότητες: την παροχή συμβουλών σε μεγάλες εταιρείες και πλούσιους πελάτες. Ο Σόλομον εγκατέλειψε τις εμφανίσεις του ως DJ. Τα κέρδη αυξάνονται σταθερά. Τον Φεβρουάριο, η μετοχή της Goldman έφτασε σε ιστορικό υψηλό.
Και ο 63χρονος Σόλομον έχει πλέον παγιώσει τον έλεγχό του για το άμεσο μέλλον. Φέτος έλαβε αύξηση 26% και μπόνους ύψους 80 εκατ. δολαρίων για να παραμείνει στην τράπεζα για ακόμη πέντε χρόνια.
Αυτό το χρονικό της επιστροφής του Σόλομον βασίζεται σε συνομιλίες με νυν και πρώην εταίρους και στελέχη της Goldman, πολλοί εκ των οποίων είχαν άμεση αλληλεπίδραση μαζί του κατά την περίοδο αυτή.
Το διοικητικό συμβούλιο και οι σύμμαχοί του εντός της τράπεζας του αναγνωρίζουν τη συμβολή του στην αναδιάταξη της στρατηγικής και στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Από τις αρχές του 2024, τα έσοδα και τα κέρδη της Goldman έχουν αυξηθεί, ενώ η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 55%.
Ο εκπρόσωπος της τράπεζας, Τόνι Φράτο, δήλωσε ότι η Goldman έχει «επιτύχει ή ξεπεράσει» τους περισσότερους στόχους του στρατηγικού της σχεδίου του 2020 για ανάπτυξη και αύξηση αποδόσεων.
Ωστόσο, οι εσωτερικοί ψίθυροι για την ηγεσία του Σόλομον δεν έχουν σιγήσει εντελώς. Αρκετοί ανώτεροι εταίροι δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι ο Σόλομον επωφελήθηκε από τη γενική άνοδο της αγοράς και τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες για το trading και τις συμφωνίες, ενώ η Goldman θα μπορούσε να τα είχε πάει ακόμη καλύτερα αν δεν υπήρχε το φιάσκο της καταναλωτικής τραπεζικής.
Ο εκπρόσωπος της τράπεζας απάντησε ότι η μετοχή της Goldman ξεπέρασε τους ανταγωνιστές της: έχει αυξηθεί κατά 233% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η Morgan Stanley κατά 214% και η JPMorgan Chase κατά 191%.
Ο Σόλομον εντάχθηκε στη Goldman ως εταίρος το 1999. Το 2018, μετά τη διοίκηση του επενδυτικού τραπεζικού τομέα και τη θητεία του ως διευθύνων λειτουργός και πρόεδρος, ανέλαβε CEO – ο τρίτος της Goldman από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 1999.
Προχώρησε άμεσα σε αναδιάρθρωση μιας τράπεζας που για δεκαετίες λειτουργούσε ως χαλαρά διοικούμενη εταιρική συνεργασία. Πολλοί εταίροι της Goldman θεωρούν τις απόψεις τους για την κατεύθυνση της τράπεζας εξίσου σημαντικές με εκείνες του CEO. Ο Σόλομον συγκρούστηκε γρήγορα με αρκετούς εξ αυτών.
Κατά την πρώτη του τετραετία, προχώρησε σε αρκετές αναδιοργανώσεις. Το 2020 διαχώρισε τη διαχείριση πλούτου από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, για να τις ξαναενώσει το 2022.
Οι συνεχείς αλλαγές οδήγησαν σε έξοδο πολλών εταίρων. Στον τομέα της διαχείρισης περιουσίας, εννέα από τους 11 εταίρους που ορίστηκαν επικεφαλής στις αρχές του 2022 έχουν αποχωρήσει. «Όταν αναδιοργανώνεται μια ολόκληρη μονάδα, οι αλλαγές στην ηγεσία είναι μερικές φορές αναπόφευκτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τράπεζας.
Κάποιες φορές, όταν εταίροι επισκέπτονταν το γραφείο του Σόλομον για να του πουν ότι φεύγουν, εκείνος τους φώναζε.
Η καταναλωτική ώθηση
Λίγες αποφάσεις προκάλεσαν τόση εσωτερική αναστάτωση όσο η ροπή του Σόλομον προς την καταναλωτική τραπεζική. Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από τον προκάτοχό του, Λόιντ Μπλάνκφαϊν.
Οι καταθέσεις υψηλής απόδοσης του Marcus –του καταναλωτικού βραχίονα της Goldman– είχαν σημειώσει επιτυχία και ο Σόλομον ήθελε να προωθήσει περισσότερα προϊόντα στους καταναλωτές. Ανέφερε την Chime, μια εταιρεία mobile banking, ως πρότυπο για αυτό που ήθελε να πετύχει η Goldman.
Η επέκταση αποδείχθηκε δαπανηρή. Το 2021, ο Σόλομον προχώρησε στην εξαγορά της GreenSky με 2 δισ. δολάρια, παρά τις αντιρρήσεις στελεχών του. Το 2023, η Goldman πούλησε την εταιρεία με ζημία.
Το 2021, η επενδυτική τραπεζική είχε ρεκόρ κερδών, καλύπτοντας τις καταναλωτικές ζημίες. Όταν όμως οι συμφωνίες μειώθηκαν, οι αποδοχές έπεσαν. Από αντιπρόεδροι μέχρι ανώτατους εταίρους άρχισαν να κατηγορούν την «καταναλωτική περιπέτεια».
Κάθε δολάριο που χανόταν από την καταναλωτική τραπεζική, υποστήριζαν, ήταν δολάριο που δεν επενδυόταν στις βασικές δραστηριότητες ή στις αμοιβές των τραπεζιτών και traders. Ο Σόλομον απαντούσε ότι όσοι τον αμφισβητούσαν δεν είχαν όραμα.
Καθώς η γκρίνια μεγάλωνε, ο Σόλομον δήλωνε σε στελέχη ότι είχε δυσκολία στο να εμπιστευτεί ανθρώπους. Σε σύσκεψη επιτροπής διαχείρισης είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει ειλικρινά όταν δημοσιεύονταν άρθρα για τον ίδιο λίγο μετά τις συναντήσεις τους.
Σε δείπνο με δώδεκα εταίρους, ο trader Εντ Έμερσον κατέκρινε ανοιχτά την καταναλωτική στρατηγική. Είπε ότι ο Σόλομον πρέπει να απολυθεί και να αναλάβει CEO ο Τζον Γουόλντρον, πρόεδρος της τράπεζας. Η φήμη έφτασε γρήγορα στα αυτιά του Σόλομον.
Ο Τζιμ Εσποζίτο, συνδιευθυντής της παγκόσμιας τραπεζικής, επίσης ασκούσε κριτική. Υποστήριζε πως η επέκταση ήταν λάθος και ότι δεν συμφωνούσε με την πλήρη αφοσίωση του Σόλομον στο εγχείρημα.
Η σχέση τους τεταμένη. Ο Εσποζίτο έγραψε υπόμνημα με στρατηγικές προτάσεις που παρουσίασε στον CEO, αλλά ο Σόλομον διαφώνησε έντονα.
Ο Σόλομον είπε στον Εσποζίτο ότι ο Μπομπ Άιγκερ της Disney του είχε δώσει μια συμβουλή: Κάποια στιγμή, ο CEO πρέπει να χαράξει μόνος τη στρατηγική, και η ομάδα ηγεσίας να συνταχθεί.
Το 2022, καθώς τα κέρδη έπεφταν, ο Γουόλντρον ηγήθηκε εσωτερικού ελέγχου του καταναλωτικού τομέα. Την ίδια χρονιά, ο τομέας μπήκε στο στόχαστρο της Fed και του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών.
Ως το φθινόπωρο, η Goldman αποφάσισε να αποσυρθεί από την καταναλωτική τραπεζική.
Η καταστολή
Οι κακές επιδόσεις συνεχίστηκαν το 2023, φτάνοντας σε οκτώ διαδοχικά τρίμηνα πτώσης κερδών. Το διοικητικό συμβούλιο ξεκίνησε επανεξέταση για το τι πήγε στραβά και ποιος έφερε την ευθύνη – και ο ρόλος του Σόλομον ήταν μέρος της.
Η τράπεζα ξεκίνησε επίσης εσωτερική έρευνα για πιθανές διαρροές προς δημοσιογράφους. Τέλη 2023, ο Εσποζίτο και ο Σόλομον συζήτησαν τη στρατηγική και αν ο πρώτος βρισκόταν σε τροχιά για CEO ή πρόεδρος. Ο Εσποζίτο δεν έμεινε ικανοποιημένος. Λίγες εβδομάδες μετά, η τράπεζα ανακοίνωσε την αποχώρησή του.
Στο αποχαιρετιστήριο email του, ο Εσποζίτο έγραψε: «Τελευταία ένιωθα ότι απλώς εκτελούσα ρουτίνες – κάτι που δεν είναι στο DNA μου ούτε αυτό που κάνει αυτό το μέρος ξεχωριστό».
Την ίδια περίοδο αποχώρησε και ο Έμερσον και άλλοι ανώτατοι εταίροι που θεωρούνταν «φωνακλάδες».
Σημείο καμπής για τον Σόλομον ήταν τον Σεπτέμβριο 2023, όταν ο Αντεμπάγιο Ογκούνλεσι, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε δημοσίως την υποστήριξή του στον CEO.
Ο Σόλομον δήλωσε στους αναπληρωτές του ότι σκοπεύει να μείνει έως και πέντε ακόμη χρόνια – κάτι που τους ξάφνιασε. Εκείνος ήθελε να αποκαταστήσει την εικόνα του και να μην φύγει με το φιάσκο των καταναλωτικών δανείων ως παρακαταθήκη. Ήθελε επίσης να βγάλει περισσότερα χρήματα.
Άρχισε περιοδείες για να συναντήσει σχεδόν όλους τους 400+ εταίρους της τράπεζας, δηλώνοντας πως η Goldman είναι η προτεραιότητά του.
Επίβλεψε σημαντικές αλλαγές: αύξηση δανεισμού σε θεσμικούς και πλούσιους πελάτες, αναδιοργάνωση της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Οι βασικοί τομείς της τράπεζας πήγαν καλά το 2023. Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, η μετοχή της εκτοξεύθηκε λόγω αισιοδοξίας για αναθέρμανση των αγορών.
Από το 2023, ο Σόλομον και ο Γουόλντρον ήθελαν να ανανεώσουν τη διοίκηση με νεότερα στελέχη, αλλά διαφωνούσαν για τα πρόσωπα.
Ο Γουόλντρον επιθυμούσε να γίνει CEO. Όμως αφού ο Σόλομον δεν αποχωρούσε, άρχισε να εξετάζει άλλες προτάσεις. Η Apollo Global Management του πρότεινε θέση, σύμφωνα με τη WSJ.
Τον Δεκέμβριο, ο Γουόλντρον ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Ο Σόλομον τού είπε: «Δεν μπορείς να μου το κάνεις αυτό».
Ο CEO απευθύνθηκε στο διοικητικό συμβούλιο και ζήτησε να παραμείνει ο Γουόλντρον. Το συμβούλιο πρόσφερε σε αμφότερους μπόνους 80 εκατ. δολαρίων για να μείνουν πέντε χρόνια, και μια θέση στο συμβούλιο για τον Γουόλντρον – ο οποίος τελικά έμεινε.
Ο Σόλομον έλαβε αύξηση στις αποδοχές του στα 39 εκατ. δολάρια. Το διοικητικό συμβούλιο τόνισε τη συμβολή του στην επιστροφή στις βασικές δραστηριότητες και την αύξηση της μετοχής κατά 48% το 2024.
Πλέον, η συζήτηση στο εσωτερικό της Goldman δεν είναι αν ο Σόλομον θα φύγει – αλλά πότε θα παραδώσει τα ηνία στον Γουόλντρον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Business Monitor: Αφιέρωμα στο Ελληνικό, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη
- Most Powerful Women 2025: Οι πιο Ισχυρές Γυναίκες στις Επιχειρήσεις
- Μόνο στο Business Monitor: Συνέντευξη με τον συγγραφέα των best seller “Good to Great” Jim Collins
Πηγή: Wall Street Journal