GameStop: Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής-Trolls καταστρέφουν hedge fund

GameStop: Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής-Trolls καταστρέφουν hedge fund
Queue in front of Gamestop store in Christmas atmosphere in Milan during coronavirus emergency, Milan, Italy, on November 03 2020. From Sunday, November 29th Italian Prime Minister Giuseppe Conte has declared Lombardy an orange zone, so citizens will be able to move only within their own municipality without self-certification. (Photo by Mairo Cinquetti/NurPhoto) Photo: AFP
Οι μετοχές της GameStop σημείωσαν άνοδο έως και 1.600% μεταξύ 11-27 Ιανουαρίου μετά από μια άνευ προηγουμένου μάχη στο χρηματιστήριο που έβαλε ερασιτέχνες επενδυτές που αγόραζαν μετοχές του λιανοπωλητή βιντεοπαιχνιδιών ενάντια σε hedge funds που προσπαθούν να καλύψουν την απώλεια χρημάτων.

Το χρηματιστήριο του Nasdaq διέκοψε τις συναλλαγές της μετοχής της GameStop, εξαιτίας χειραγώγησης από trolls του διαδικτύου που φέρνει ένα hedge fund της Wall Street στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

«Παρακολουθούμε ενεργά τους διαλόγους στα social media και θα διακόψουμε τη διαπραγμάτευση της μετοχής εάν συνδέσουμε τις συνομιλίες με ασυνήθιστες κινήσεις στις μετοχές», ανακοίνωσε η CEO του Nasdaq Adena Friedman. Μιλώντας στο CNBC η Friedman απαίτησε από τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν για να σταματήσουν τη «χειραγώγηση» που θέλει ερασιτέχνες επενδυτές να φέρνουν ένα από τα κορυφαία hedge funds της Αμερικής, την Melvin Capital, στο χείλος της χρεοκοπίας.

Οι μετοχές της GameStop σημείωσαν άνοδο έως και 1.600% μεταξύ 11-27 Ιανουαρίου μετά από μια άνευ προηγουμένου μάχη στο χρηματιστήριο που έβαλε ερασιτέχνες επενδυτές που αγόραζαν μετοχές του λιανοπωλητή βιντεοπαιχνιδιών ενάντια σε hedge funds που προσπαθούν να καλύψουν την απώλεια χρημάτων.

Μάλιστα η πρακτική herd buying μέσω του κοινωνικού δικτύου Reddit, η εμπλοκή του Έλον Μασκ και μια έκρηξη πανομοιότυπων συναλλαγών σε μια φαινομενική κερδοσκοπική φούσκα λιανικής συνέβαλαν στο να μπει η GameStop, εταιρεία χαμηλού προφίλ, στην πρώτη σελίδα των οικονομικών ειδήσεων.

Τα παρακάτω είναι σημαντικές στιγμές στην τιμή της μετοχής της GameStop:

8 Δεκεμβρίου 2020: Οι μετοχές της GameStop βυθίζονται αφότου η εταιρεία χάνει τις εκτιμήσεις της Wall Street για τα τριμηνιαία έσοδα, καθώς το κλείσιμο καταστημάτων λόγω της πανδημίας και ο έντονος ανταγωνισμός από πωλητές ψηφιακών παιχνιδιών έπληξαν τις πωλήσεις.

11 Ιανουαρίου: Η GameStop διορίζει τον ιδρυτή της Chewy.com και δύο άλλους βετεράνους του ηλεκτρονικού εμπορίου στο ΔΣ, με μια συμφωνία με την RC Ventures του επενδυτή Ράιαν Κόεν.

12 Ιανουαρίου: Ενδιαφέρον για σορτάρισμα σε 70,9 εκ. μετοχές, μειωθείσες από 71,2 εκ. μετοχές στις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την S3 Partners. Η ονομαστική αξία των στοιχημάτων σορταρίσματος αυξήθηκε στα 1,4 δισ. δολάρια από 1,3 δισ. δολάρια, αντανακλώντας την αυξανόμενη τιμή της μετοχής.

13 Ιανουαρίου: Η αξία των μετοχών της GameStops αυξήθηκε κατά 57%, κάτι που εξακολούθησε, με άλμα 27% την επόμενη μέρα στα 39,90 δολάρια. Η μέση τιμή-στόχος μεταξύ των αναλυτών είναι μόνο 12,50 δολάρια.

19 Ιανουαρίου: Η εταιρεία short selling Citron Research αρχίζει να παρατηρεί. Διάφορες αναρτήσεις στο Twitter σχετικά με τη GameStop, αναφέρουν ότι οι αγοραστές σε αυτά τα επίπεδα είναι «τα κορόιδα σε αυτό το παιχνίδι πόκερ» και οι μετοχές «θα επιστρέψουν στα 20 δολάρια γρήγορα».

20 Ιανουαρίου: Η Citron Research καθυστερεί την αρνητική αναφορά, αναφέρει ότι δεν θέλει να κυκλοφορήσει την έκθεσή της σχετικά με τη μετοχή.

22 Ιανουαρίου: Οι μετοχές κερδίζουν 50%.

25 Ιανουαρίου: Οι μετοχές της GameStop κερδίζουν 144% και στη συνέχεια κλείνoυν 18% πάνω, με τους εμπόρους λιανικής να σπεύδουν να αγοράσουν περισσότερες.

26 Ιανουαρίου: Ο Έλον Μασκ αναρτά τουίτ: «Gamestonk !!», μαζί με έναν σύνδεσμο προς την ομάδα συζήτησης Walldreetbets στο Reddit, όπου οι υποστηρικτές αναφέρονται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla ως «Papa Musk».

26 Ιανουαρίου: Οι μετοχές κέρδισαν 92,7%. Ο κορυφαίος ρυθμιστής κινητών αξιών στη Μασαχουσέτη αναφέρει ότι η διαπραγμάτευση της GameStop υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι “συστηματικά λάθος” με τις συναλλαγές options.

27 Ιανουαρίου: Η Melvin Capital και η Citron κλείνουν το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής τους στη GameStop με απώλειες.