Γάμοι και… μπάλα στην εποχή του κορωνοϊού

Γάμοι και… μπάλα στην εποχή του κορωνοϊού
epa08227659 Spectators wearing face masks to protect themselves from the Covid-19 coronavirus watch the Asian Football Confederation Champions League soccer match between South Korea's Suwon Samsung Bluewings and Japan's Vissel Kobe at Suwon World Cup Stadium near Seoul, South Korea, 19 February 2020. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίποτε δεν είναι το ίδιο όπως παλιά.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Ιταλία επέκτεινε δραματικά τη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται σε καραντίνα, αποκλείοντας ουσιαστικά το ένα τέταρτο του πληθυσμού της από τον έξω κόσμο. Στην περιοχή περιλαμβάνονται οικονομικά κέντρα όπως το Μιλάνο και το Τορίνο, γαστριμαργικοί παράδεισοι όπως η Πάρμα, και διαμάντια πολιτισμού όπως η Βενετία.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι υγείας σε όλη την Ευρώπη έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι από τον ιό αυξάνονται ραγδαία. Στη Γερμανία και στη Γαλλία, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνάει τα 1.000, με τη γαλλική κυβέρνηση να απαγορεύει όλες τις εκδηλώσεις με τη συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.

Στην Ισπανία, τα αναφερθέντα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, ξεπερνώντας τα 1.000. Οι περιοχές που έχουν πληγεί χειρότερα είναι η Μαδρίτη και η Βιτόρια, η πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων. Η κυβέρνηση των Βάσκων έκλεισε όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για 15 μέρες για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Στη Βρετανία, όπου πάντως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σαφώς χαμηλότερος από τον αντίστοιχο στην ηπειρωτική Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζονσον συναντήθηκε τη Δευτέρα με αξιωματούχους δημόσιας υγείας και ασφάλειας για να αποφασιστεί κατά πόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει αυστηρότερες πολιτικές υπέρ της πρόληψης. Εν τέλει, δεν ανακοινώθηκε κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό από πλευράς μέτρων, αν και… απέναντι, στο Δουβλίνο, οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν την ακύρωση της παρέλασης της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου, η οποία ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμα και οι γάμοι έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό. Στην Ιταλία, συγκεκριμένα, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 7.000 κρούσματα και τουλάχιστον 366 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση κάθε δημόσιας τελετής, συμπεριλαμβανομένων των γάμων και των κηδειών. Παράλληλα, απαγορεύθηκαν και όλες οι θρησκευτικές τελετές και εκκλησιαστικές λειτουργίες.

Ο βασικός στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων που συνυπάρχουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους- κάτι αρκετά δύσκολο σε μεγάλες πόλεις. Στο Μιλάνο, οι φύλακες security ζητούν από τους πελάτες των σουπερμάρκετ να εισέρχονται λίγοι-λίγοι, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός μέσα στα καταστήματα. Οι πελάτες περιμένουν έξω, σε ανοιχτό χώρο, μέχρι να λάβουν την έγκριση να μπουν και να κάνουν τα ψώνια τους.

Γενικά, προτάσσεται ο κανόνας του ενός μέτρου. Όσοι π.χ. τολμηροί βγαίνουν έξω το βράδυ, πρέπει να κάθονται σε τραπέζια που απέχουν τουλάχιστον ένα μέτρο από τον πιο κοντινό θαμώνα. Συνήθως αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες κάθονται σε τραπέζια εναλλάξ- ένα τραπέζι γεμάτο, το διπλανό άδειο, το παραδίπλα γεμάτο και πάει λέγοντας. Αν δεν τηρείται ο κανόνας του ενός μέτρου στα εστιατόρια, ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 206 ευρώ. Εννοείται ότι τα μπαρ που δεν έχουν αρκετό χώρο για να τηρήσουν το μέτρο έχουν αναγκαστεί να κλείσουν.

Οι αθλητικές συναντήσεις, τέλος, διεξάγονται χωρίς οπαδούς ενώ ήδη ανακοινώθηκε η αναβολή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η ατμόσφαιρα στα παιχνίδια της Serie A το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν είχε καμία σχέση με τον σαματά που επικρατεί στα γήπεδα όταν είναι γεμάτα με… φασαριόζους Ιταλούς φιλάθλους. Ο Πάπας Φραγκίσκος συνέβαλλε κι αυτός στη συνολική προσπάθεια αποθάρρυνσης των μαζικών συναθροίσεων, μεταδίδοντας την εβδομαδιαία λειτουργία σε live streaming από μια βιβλιοθήκη στο Βατικανό. Δυο μέρες πριν, η μικρή πόλη-κράτος είχε ανακοινώσει το πρώτο κρούσμα κορονοϊού εντός των τειχών της.