Γάζα: «Πυρετός» διαβουλεύσεων για για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων – Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι

Γάζα: «Πυρετός» διαβουλεύσεων για για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων – Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι
epa11008776 Israeli soldiers next to their thanks at a gathering site near the border with the Gaza Strip, in southern Israel, 03 December 2023. Israeli Air Force (IAF) fighter jets and helicopters struck targets in the Gaza Strip overnight, the IDF announced on 03 December. Israeli forces hit targets in the Gaza Strip after a weeklong truce expired on 01 December. More than 15,000 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Gaza Government media office and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/ATEF SAFADI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου - Αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στο Κάιρο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν μίλησαν για τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και για την κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο συμμαχικές χώρες “εξέτασαν λεπτομερώς τις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη για την απελευθέρωση των ομήρων και για άμεση εκεχειρία στη Γάζα“, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, καθώς εντείνονται σήμερα οι διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στη Σαουδική Αραβία, πρώτο σταθμό μιας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο να προωθήσει μια εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συζητήσει με άραβες εταίρους για τη Γάζα μετά τον πόλεμο και να ασκήσει πίεση στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει στα συγκεκριμένα και απτά βήματα που ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε αυτό το μήνα για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με υψηλόβαθμους σαουδάραβες ηγέτες και να πραγματοποιήσει μια ευρύτερη συνάντηση με ομολόγους του από πέντε αραβικά κράτη -το Κατάρ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία- για να προχωρήσει περαιτέρω τις συνομιλίες σχετικά με το πώς θα μοιάζει η διακυβέρνηση της λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη συνέχεια ο Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να μεταβεί στην Ιορδανία και το Ισραήλ.

Στα σχέδιά του ενδέχεται να περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του παλαιστινιακού εδάφους ή ακόμη η υποστήριξη για την εφαρμογή νέων δομών διακυβέρνησης μετά τον πόλεμο.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν πραγματοποιείται με την ευκαιρία μιας ειδικής διήμερης συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.

Το Ισραήλ δεν εκπροσωπείται στη σύνοδο αυτή και οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου διεξάγονται αλλού, στο Κάιρο. Όμως η σύνοδος αναμένεται ότι θα είναι «μια ευκαιρία για δομημένες συνομιλίες» με «παράγοντες-κλειδιά», είχε υπογραμμίσει το Σάββατο ο πρόεδρος του WEF Μπόργκε Μπρέντε.

Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για «ένα είδος νέας δυναμικής στις συνομιλίες γύρω από τους ομήρους και για (…) μια δυνατή έξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε στη Γάζα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα «συζητήσει τις προσπάθειες που διεξάγονται με στόχο να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων». «Επίσης θα υπογραμμίσει τη σημασία της πρόληψης μιας περιφερειακής επέκτασης του πολέμου», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στο Κάιρο από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, για συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς, καθώς οι μεσολαβητές εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας ενόψει ισραηλινής επίθεσης στην πόλη Ράφα.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η αντιπροσωπεία θα συζητήσει με τις μεσολαβήτριες χώρες Κατάρ και Αίγυπτο την πρόταση για εκεχειρία που παρέδωσε η Χαμάς, καθώς και την απάντηση του Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση περιλαμβάνει συμφωνία για την επιστροφή λιγότερων από 40 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και μια δεύτερη φάση εκεχειρίας με μια “περίοδο διαρκούς ηρεμίας”, κάτι που αποτελεί τη συμβιβαστική απάντηση του Ισραήλ στο αίτημα της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά την πρώτη φάση, το Ισραήλ θα επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ νότιας και βόρειας Γάζας και τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Πιθανώς η Χαμάς να μην παραδώσει άμεση απάντηση στους διαμεσολαβητές σχετικά με την τελευταία πρόταση του Ισραήλ και να ζητήσει διευκρινίσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενοι γύροι συνομιλιών δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Ισραήλ μέχρι στιγμής έχει προσφέρει προσωρινή κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα περίπου 130 ομήρους και την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχει δηλώσει ότι δεν θα τερματίσει τις επιχειρήσεις του μέχρι να επιτύχει τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λευκός Οίκος: Η μελλοντική προβλήτα στη Γάζα δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει τη χερσαία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας

Η υπό κατασκευή προβλήτα στη Γάζα αναμένεται να επιτρέψει σε “δύο με τρεις εβδομάδες” τη μεταφορά περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο αυτή η μεταφορά δια θαλάσσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις χερσαίες αυτοκινητοπομπές, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Η εγκατάσταση αυτή “θα αυξήσει σίγουρα τον όγκο της βοήθειας που μεταφέρεται”, αλλά “τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους χερσαίους δρόμους και τα φορτηγά που εισέρχονται” στη Γάζα, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη στο δίκτυο ABC.

“Θα χρειαστεί πιθανόν να περιμένουμε δύο με τρεις εβδομάδες πριν γίνει μια επιχείρηση”, διευκρίνισε.

Απέναντι στις καθυστερήσεις και τους αποκλεισμούς του Ισραήλ όσον αφορά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας από την ξηρά σε μια Λωρίδα της Γάζας που πλήττεται από ανθρωπιστική καταστροφή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου την κατασκευή ενός τεχνητού λιμανιού.

Η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάνει αρχικά στην Κύπρο, όπου θα ελέγχεται και στη συνέχεια θα γίνεται προετοιμασία για να παραδοθεί, διευκρίνισε την Πέμπτη ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Στη συνέχεια θα μεταφέρεται σε πλωτή πλατφόρμα στ’ ανοικτά της Γάζας και στη συνέχεια στην προβλήτα – την οποία άρχισε να κατασκευάζει την Πέμπτη το Πεντάγωνο – όπου θα αναλαμβάνουν ανθρωπιστικοί εταίροι και θα τη μεταφέρουν στην περιοχή με φορτηγά.

Αυτή η κίνηση δεν θα εμπλέκει “χερσαία στρατεύματα” στο παλαιστινιακό έδαφος, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ωστόσο, Αμερικανοί στρατιώτες θα βρίσκονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της κατασκευής της προβλήτας, η οποία θα επιβλέπεται από ισραηλινά στρατεύματα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι ελπίζει η προβλήτα να είναι “πλήρως λειτουργική” στις αρχές Μαΐου.

Ο ΟΗΕ και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υπενθυμίζουν τακτικά ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την αναγκαία αύξηση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας από τη ξηρά, για έναν πεινασμένο πληθυσμό που αντιμετωπίζει ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού.

Υπό την πίεση του Αμερικανού συμμάχου του, το Ισραήλ ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου “άμεσα μέτρα για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας” στη Γάζα, μέσω του λιμανιού Ασντόντ και του σημείου διέλευσης Ερέζ.

“Αύξησαν τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στη Γάζα“, αλλά “υπάρχουν ακόμη προκλήσεις επί του πεδίου για τη μεταφορά εμπορευμάτων προς τον βορρά”, δήλωσε σήμερα ο Κίρμπι.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.170 ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και τον θάνατο περισσότερων από 34.400 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: