Η Gazprom επιστρέφει στην Αθήνα

Η Gazprom επιστρέφει στην Αθήνα

Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Μετά τις πρόσφατες προτροπές του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε Ρώσους επιχειρηματίες να μη «ρίχνουν» τα λεφτά τους στην Ελλάδα και μετά το πρώτο ναυάγιο στο deal Gazprom – ΔΕΠΑ, οι Ρώσοι επιστρέφουν.  Αυτή τη φορά στελέχη της εταιρείας καταφθάνουν στην Ελλάδα για να συναντηθούν με το επιτελείο της ΔΕΠΑ με θέμα την αναθεώρηση των τιμών προμήθειας αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πριν από λίγες μέρες είχε στείλει επιστολή στον ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν , με την οποία ζητούσε μείωση στο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, κατά το πρότυπο των εκπτώσεων που ήδη έχει κάνει η Gazprom σε άλλους πελάτες της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη: Αιχμές Πούτιν για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η τιμή του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία αυξήθηκε τα 4 τελευταία χρόνια σταδιακά κατά 80% και είναι σήμερα 40% (προ φόρων) υψηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή τιμή.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν δύο μέρες η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού προχωρά στη σύνταξη επίσημης καταγγελίας κατά της Gazprom για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού.

Η καταγγελία αφορά σε πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου και μπορεί να πάρει επίσημη μορφή σε περίπτωση που Gazprom και ΕΕ αποτύχουν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση του θέματος μέχρι το τέλος του έτους.