Γεγονός η πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά από σχεδόν 5 χρόνια

ecb bank
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main with a sign for a railroad crossing with a steam locomotive in the foreground. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η ευρωτράπεζα ξεκαθαρίζει πως δεν είναι δεδομένες νέες, περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων της για τους επόμενους μήνες.

Την πρώτη μείωση των βασικών της επιτοκίων μετά από σχεδόν 5 χρόνια ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «δείχνοντας» πως θα παραμείνει σε «γραμμή» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Όπως ανακοινώθηκε μετά από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, η ευρωτράπεζα «αποφάσισε να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024».

Με τη σημερινή κίνηση, η ΕΚΤ ακολουθεί τις κεντρικές τράπεζες σε Καναδά, Σουηδία και Ελβετία που έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής, ενώ οι αναλυτές αναμένουν πως σε μείωση των επιτοκίων της θα ακολουθήσει και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ και το ιστορικό υψηλό του 4% από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν το επιτόκιο ήταν αρνητικό.

Οι επόμενες κινήσεις και η «ανθεκτικότητα» του πληθωρισμού

Στην ανακοίνωση, τονίζεται πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεσμευτεί εκ των προτέρων σε ένα «μονοπάτι» νέων μειώσεων των επτιοκίων της, τονίζοντας πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «πιθανά να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% (που έχει θέσει η τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία) και για το 2025».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ «τσίμπησε» τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού φέτος και του χρόνου.

Για το 2024, αναμένει πως ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,5% και για το 2025 αναμένει πως θα φτάσει το 2,2%. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η ΕΚΤ ανέμενε πως ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα φτάσει το 2,3% για το 2024 και το 2% για το 2025.

Για τον δομικό πληθωρισμό -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- αναμένει πως θα κλείσει το 2024 στο 2,8% και το 2025 στο 2,2%.

Ενώ η ΕΚΤ διατήρησε ανοικτές τις επιλογές της για τον Ιούλιο, μια σειρά από σημαίνοντες φορείς χάραξης πολιτικής, όπως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ και ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ, έχουν ήδη κάνει λόγο για «παύση» τον επόμενο μήνα, υποδηλώνοντας ότι το επόμενο παράθυρο ευκαιρίας για χαλάρωση θα είναι τον Σεπτέμβριο.

Οι οικονομολόγοι βλέπουν άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ οι αγορές τιμολογούν μεταξύ μίας και δύο ακόμη κινήσεων, μια μεγάλη αλλαγή από την αρχή του έτους, όταν αναμένονταν περισσότερες από πέντε μειώσεις.

Για την ανάπτυξη

Ακόμα, η ΕΚΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Η τράπεζα εκτιμά πως για το 2024 η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% και το 2025 με ρυθμό 1,4%

Στις προηγούμενες εκτιμήσεις της η ΕΚΤ «έβλεπε» ανάπτυξη 0,6% για το 2024 και 1,5% για το 2025.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΚΤ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη αξιολόγηση όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική, κρίνεται τώρα ενδεδειγμένο να μετριαστεί ο βαθμός συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής έπειτα από εννέα μήνες διατήρησης σταθερών επιτοκίων. Από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά περισσότερες από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει επίσης υποχωρήσει, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν εξασθενήσει, και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί σε όλους τους ορίζοντες. Η νομισματική πολιτική έχει διατηρήσει περιοριστικές τις συνθήκες χρηματοδότησης. Ο περιορισμός της ζήτησης και η σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό έχουν συμβάλει σημαντικά στην επαναφορά του πληθωρισμού σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ταυτόχρονα, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία τρίμηνα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές καθώς ο ρυθμός ανόδου των μισθών είναι αυξημένος, και ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους επίσης. Οι πιο πρόσφατες προβολές εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος για τον γενικό πληθωρισμό και τον πυρήνα του πληθωρισμού έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για το 2024 και το 2025 σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου. Οι εμπειρογνώμονες αναμένουν τώρα ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026. Όσον αφορά τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,8% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,0% το 2026. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί σε 0,9% το 2024, 1,4% το 2025 και 1,6% το 2026.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης έκτασης και διάρκειας της συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης σήμερα ότι θα μειώσει τους τίτλους που διακρατεί το Ευρωσύστημα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι λεπτομερείς όροι της μείωσης αυτής θα είναι γενικά παρεμφερείς με εκείνους που ίσχυσαν για το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP).

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, θα μειώσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14:45 (ώρα κεντρικής Ευρώπης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: