Γέλεν: Μη αποδεκτά τα επίπεδα του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία

Γέλεν: Μη αποδεκτά τα επίπεδα του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία
epa05071562 Chair of the Board of Governors of the Federal Reserve System, Janet Yellen, holds a news conference following the 15-16 December 2015 Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 16 December 2015. Yellen announced that the Federal Reserve is hiking its benchmark interest rate by 0.25 per cent, tightening monetary policy after maintaining an unprecedented near-zero rate since December 2008. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με «μη αποδεκτά επίπεδα πληθωρισμού» δήλωσε η υπουργός των Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν απευθυνόμενη σε γερουσιαστές την Τρίτη, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό ο πληθωρισμός να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η ίδια, ελπίζει ότι οι αυξήσεις των τιμών σύντομα θα μετριαστούν.

Σε μία ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, η Γέλεν απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικάνων ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός που καταγράφεται μετά από περίοδο 40 ετών, προκλήθηκε από τη νομοθεσία δαπανών (American Rescue Plan -ARP) των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (1,78 τρισεκατομμυρίων ευρώ) κατά της COVID-19, που προώθησε την προηγούμενη χρονιά ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό σχεδόν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, παγκοσμίως, ενώ έχουν πολύ διαφορετικές οικονομικές πολιτικές», δήλωσε η Γέλεν. «Έτσι, δεν μπορεί να σταθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού που βιώνουμε αντανακλά τις συνέπειες από τη νομοθεσία ARP», αντέτεινε η Γέλεν.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επανέλαβε τις απόψεις της, ότι η αύξηση του πληθωρισμού τροφοδοτείται από τη διατάραξη της σχέσης μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένης και της υπερβολικής ζήτησης για αγαθά έναντι των υπηρεσιών στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού, όπως εξήγησε η ίδια.

«Αναμένω ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι ελπίζω πως θα ακολουθήσει πτωτική πορεία», εκτίμησε η Γέλεν.

Η ίδια, άφησε να εννοηθεί ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι άμεση προτεραιότητα του προέδρου Μπάιντεν, δηλώνοντας ότι οι προβλέψεις της κοινωνικής και κλιματικής νομοθεσίας που προτείνει ο πρόεδρος Μπάιντεν, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους για τους Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων και των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά και των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.