Γέλεν: Τα χρήματα των ΗΠΑ επαρκούν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου- Σοβαρή ζημιά από το αδιέξοδο χρέους

Γέλεν: Τα χρήματα των ΗΠΑ επαρκούν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου- Σοβαρή ζημιά από το αδιέξοδο χρέους
epa05071562 Chair of the Board of Governors of the Federal Reserve System, Janet Yellen, holds a news conference following the 15-16 December 2015 Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 16 December 2015. Yellen announced that the Federal Reserve is hiking its benchmark interest rate by 0.25 per cent, tightening monetary policy after maintaining an unprecedented near-zero rate since December 2008. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοβαρή ζημιά μπορεί να προκληθεί από το αδιέξοδο χρέους που οφείλεται στην άρνηση των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών να άρουν το όριό του, υποστήριξε, σε δραματική έκκλησή της προς την αμερικανική Γερουσία, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προσθέτοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. 

Και η αλήθεια είναι πως το πρόβλημα ρευστότητας του κράτους της μεγαλύτερης οικονομίας της χώρας είναι υπαρκτό. 

Σύμφωνα με τη Scope Ratings, το ταμειακό υπόλοιπο διαμορφώθηκε στο 0,3 τρισ. δολ. στις 20 Σεπτεμβρίου, από 1,6 τρισ. δολ. τον Φεβρουάριο.

«Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους, αποφεύγοντας έτσι μια χρεοκοπία» λέει ο Dennis Shen, αναλυτής του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το Κυβερνητικό Γραφείο Λογοδοσίας, οι καθυστερήσεις στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους το 2011 αύξησαν τα επιτόκια χρηματοδότησης και, κατά συνέπεια, το κόστος δανεισμού κατά 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το Διμερές Κέντρο Πολιτικής εκτίμησε ότι η κρίση του 2011, σε μια περίοδο 10 ετών, αύξησε το κόστος δανεισμού συνολικού ύψους 18,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

«Ακόμη και μια “προσωρινή” αθέτηση, παρόμοια με εκείνη του 1979, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρθρωτική ζημιά στο καθεστώς του ομολόγου ΗΠΑ ως παγκόσμιου δείκτη αναφοράς που συγκαταλέγεται στα περιουσιακά στοιχεία χωρίς κίνδυνο» υποστηρίζει η Scope Ratings, που προσθέτει:

«Η αποφυγή κρίσεων χρέους είναι ζωτικής σημασίας και για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, που εκτιμάται στο +6,2% το 2021 και στο 4,8% για το 2022.

Κίνδυνος για τις αγορές

«Το υπουργείο Οικονομικών έχει πολύ περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα και είναι αβέβαιο αν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις του έθνους μετά από αυτήν την ημερομηνία (18 Οκτωβρίου)» ανέφερε η Τζάνετ Γέλεν, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε από τα προηγούμενα αδιέξοδα ορίου χρέους ότι η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών για τα επόμενα χρόνια.

Η μη έγκαιρη δράση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σημαντικές διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα μπορεί να επιδεινώσει τη μεταβλητότητα και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών». 

Η Γέλεν επανέλαβε τις προειδοποιήσεις της κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας, λέγοντας ότι μια αθέτηση «θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και ότι οι τόκοι για τα στεγαστικά, τα αυτοκίνητα και τις πιστωτικές κάρτες των Αμερικανών θα αυξηθούν ραγδαία, λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού του Δημοσίου».