Γεμίζουν οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής

Γεμίζουν οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται η Αττική, σημείωσε με έμφαση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε τη δέσμη μέτρων που προανήγγειλε το πρωί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μπει φρένο στην σοβαρή αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες.

Από τις 25 Φεβρουαρίου που άρχισε η πανδημία επιβεβαιώθηκαν 14.400 κρούσματα, εκ των οποίων είναι ενεργά 4.084 σε όλη την επικράτεια. Από αυτά τα 2.100, δηλαδή πάνω από τα μισά είναι στην Αττική και τα 966 στον δήμο Αθηναίων.

Από τα ενεργά κρούσματα της Αττικής νοσηλεύονται 263 ενώ 1.837 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία, καθημερινά έχουμε 3 κρούσματα ανά 100.00 κατοίκους στην Αττική, που δείχνει μέτριο προς υψηλό επιδημιολογικό κίνδυνο και η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική.

Όπως αναφέρει το in.gr, στα όριά τους είναι πλέον τα νοσοκομεία αναφοράς των Αθηνών που καθημερινά προσθέτουν και νέες κλίνες για περιστατικά κοροναϊού. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε Ευαγγελισμό, Σωτηρία και Αττικό είναι σχεδόν πλήρεις. Ενδεικτικό είναι ότι στην Αττική από 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid οι 53 είναι κατειλημμένες.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη μάχη για τον κοροναϊό μπαίνουν τρία ακόμη νοσοκομεία. Πρόκειται για το Γεννηματάς, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Παράλληλα μέσα στην επόμενη εβδομάδα άλλες 40 κλίνες ΜΕΘ θα προστεθούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, αποκλειστικά για covid περιστατικά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει για πολύ καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα γρίπη και κορoναϊός θα αποτελέσουν επικίνδυνο κοκτέιλ για τις αντοχές των νοσοκομείων.

Σε συναγερμό βρίσκεται και το ΕΚΑΒ που καλείται πλέον να διαχειριστεί δεκάδες ύποπτα περιστατικά καθημερινά. Το υπουργείο Υγείας πάντως έχει θέσει σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της χώρας.