Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστική επιλογή

Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστική επιλογή
Η πρόεδρός του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μιλάει κατά τη διάρκεια της μόνης συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας και μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους», στην Ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα, Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Στα εθνικά θέματα προχωράτε με την τακτική του βλέποντας και κάνοντας. Ακολουθείτε, δεν προηγείσθε», σχολίασε αναφορικά με τις κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη.

Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα άσκησε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, αναλύοντας παράλληλα τους λόγους που λέει «ναι» στις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, σημείωσε πως «στα εθνικά θέματα προχωράτε με την τακτική του βλέποντας και κάνοντας. Ακολουθείτε, δεν προηγείσθε. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Δεν ηγείσθε».

Εξαπολύοντας βέλη στην κυβέρνηση σημείωσε πως «πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή» και έκανε λόγο για μία πολιτική που διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις. «Υπάρχουν όμως κόκκινες γραμμές που κανείς δεν έχει δικαίωμα να αγνοεί και να αφήνει να παραβιάζονται», τόνισε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά στην Τουρκία, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να γίνουν με το Oruc Reis να παραβιάζει ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Για να προσθέσει πως «ο διάλογος πρέπει να αφορά μόνο την πραγματική μας διαφορά: την οριοθέτηση μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση». Παράλληλα τόνισε πως «διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνεται με το πιστόλι στο τραπέζι. Δεν πρόκειται για διάλογο. Πρόκειται για ωμό εκβιασμό και αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ να το δεχθεί».

Όσον αφορά στη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία σημείωσε πως «θα ψηφίσουμε τη συμφωνία αυτή, γιατί επιλύει μια μακροχρόνια εκκρεμότητα σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και ενισχύει τη θέση της χώρας». Σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, είπε πως «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται με όρους επικοινωνίας και χρειάζεται διπλά προσοχή σε αυτή τη συγκυρία και με το έλλειμμα που υπάρχει συνολικής στρατηγικής. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να πει κάποιος ότι εσείς με τις πρωτοβουλίες σας και τις επιλογές σας μαρκάρετε περιοχές κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και οδηγείτε το Αιγαίο σε ένα ειδικό καθεστώς». Προσέθεσε δε προς την κυβέρνηση πως «πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρη η θέση σας ότι μία τέτοια επιλογή είναι μονάχα η αρχή».

Σχετικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο μίλησε για μια αναγκαστική επιλογή και σημείωσε πως το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει «ναι» επειδή διεμβολίζει το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Για να σημειώσει, «το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσετε και να δεσμευτείτε γι’ αυτό, κ. Μητσοτάκη, είναι ότι η μερική συμφωνία δεν σημαίνει υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις της χώρας και δεν εκχωρούμε τίποτα. Για να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε υπόνοια δημιουργίας τετελεσμένου πέρα του 28ου Μεσημβρινού από την πλευρά της Τουρκίας».

Παράλληλα «φωτογράφισε» τον ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίζει παρών στη συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. «Εμείς δεν ψηφίζουμε ούτε παρών ούτε απών σε ένα καίριο εθνικό ζήτημα. Δεν βάζουμε το κεφάλι στην άμμο, βάζουμε πλάτη για τη χώρα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», ανέφερε.