Γενοκτονία των Ποντίων: 106 χρόνια από τον ξεριζωμό, με τη μνήμη ζωντανή και το αίτημα της αναγνώρισης επίκαιρο
- 19/05/2025, 11:50
- SHARE

Συμπληρώνονται 106 χρόνια από την έναρξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το κεμαλικό καθεστώς, μια από τις σκοτεινότερες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας, με 353.000 Ποντίους να χάνουν τη ζωή τους με βίαιο και απάνθρωπο τρόπο. Η 19η Μαΐου 1914 παραμένει βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού, που μεταφέρει από γενιά σε γενιά το αίτημα για δικαίωση και καθολική αναγνώριση.
«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο», δηλώνουν συμβολικά οι Πόντιοι απόγονοι των προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα με πλοία στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, χτίζοντας μια νέα ζωή μέσα από τις στάχτες, συχνά σε παραγκουπόλεις. Η βίαιη καταστολή, οι εκτοπίσεις και τα εγκλήματα κατά των γυναικόπαιδων δεν έσβησαν τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους.
«Δεν κλαίμε πια, η σιωπή μας έγινε κραυγή», είπε η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. «Είμαστε μεταφορείς μνήμης των προγόνων που ζητούν δικαίωση».
Το πολιτικό σύστημα έστειλε ηχηρά μηνύματα για την ανάγκη διατήρησης της μνήμης και διεθνούς αναγνώρισης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η γενοκτονία παραβιάζει τον πυρήνα κάθε αξίας ανθρωπισμού, σημειώνοντας: «Οι Πόντιοι χτυπήθηκαν, αλλά δεν ηττήθηκαν». Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως «η προάσπιση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί ύψιστο εθνικό μας χρέος».
Από τη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για εθνικό τραύμα και ανάγκη καθολικής αναγνώρισης της γενοκτονίας, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στο ιστορικό χρέος που βαραίνει τις σύγχρονες γενιές. Ο Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για «νεκρούς που ζητούν δικαίωση», υπογραμμίζοντας την επιμονή για διεθνή αναγνώριση.
Οι Πόντιοι της διασποράς και της νέας πατρίδας δεν διατήρησαν μόνο τη μνήμη αλλά και έναν ζωντανό πολιτισμό: από τη γλώσσα και τις παραδόσεις ως τη μουσική και τη γαστρονομία, το αποτύπωμα του Ποντιακού Ελληνισμού είναι αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας.