Γεωπολιτική αβεβαιότητα και Fed κατακρυμνίζουν το Χρηματιστήριο της Ρωσίας

Γεωπολιτική αβεβαιότητα και Fed κατακρυμνίζουν το Χρηματιστήριο της Ρωσίας
Photo: pixabay.com

Ξεπούλημα καταγράφεται στο Χρηματιστήριο της Ρωσίας, με φόντο την αστάθεια που επικρατεί για το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης με την Ουκρανία.

Βουτιά σχεδόν 7% σημειώνει ο βασικός δείκτης MOEX. Από την αρχή της χρονιάς χάνει σχεδόν 15%. Ο δείκτης RTS γκρεμίζεται κοντά 9%. Από την αρχή του 2022 χάνει περίπου 20%.

Υπό τον φόβο των επενδυτών για πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς στην περιοχή κατρακυλά και το ρούβλι περίπου 1,5% έναντι του δολαρίου.

Στη γεωπολιτική αβεβαιότητα έρχεται να προστεθεί και η ανησυχία ότι η Fed θα προχωρήσει σε γρήγορες μειώσεις επιτοκίων, στη σκιά του πληθωρισμού. Κάτι που τρομάζει τις αναδυόμενες αγορές, καθώς ευνοούνται εκροές κεφαλαίων.

Το ψυχροπολεμικό θρίλερ πάντως συνεχίζεται. Νέες επαφές των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν μπορούν να υπάρξουν αν είναι αναγκαίο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια επ’ αυτού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, χαρακτηρίζοντας fake news δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τον Πούτιν «να μην επιτεθεί στην Ουκρανία» κατά τη διάρκεια της Χειμερινής Ολυμπιάδας.

«Αν είναι αναγκαίο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως και η επαφή σε ανώτατο επίπεδο. Όμως αυτή τη στιγμή δεν συζητείται κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ προς τους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το πότε μπορεί να υπάρξει συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ζητήματα που έχουν σχέση με το χρονοδιάγραμμα της συνέχισης των ρωσο-αμερικανικών επαφών, θα αποφασισθούν αφότου όπως είπε ληφθεί γραπτώς η απάντηση στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πούτιν και Μπάιντεν είχαν τηλεφωνική συνομιλία στα τέλη του προηγούμενου έτους, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου είχαν συνομιλίες με τη μορφή βιντεοδιάσκεψης. Η πρώτη διά ζώσης μεταξύ τους συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2021 στη Γενεύη.