Γεωπολιτικοί παράγοντες και καιρός επηρεάζουν τον πληθωρισμό, υποστηρίζει η Λαγκάρντ

Γεωπολιτικοί παράγοντες και καιρός επηρεάζουν τον πληθωρισμό, υποστηρίζει η Λαγκάρντ
epa09457271 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following the meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 09 September 2021. The ECB Governing Council will hold a monetary policy meeting on 09 September. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εξέταση των υποκείμενων παραγόντων πληθωρισμού είναι ζωτικής σημασίας, τόνισε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι τιμές της ενέργειας, αλλά και γεωπολιτικοί παράγοντες, ακόμη και ο καιρός, επηρεάζουν τις αυξήσεις των τιμών.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι οι περισσότεροι από τους σχετικούς Οργανισμούς υποτίμησαν τόσο τον πληθωρισμό όσο και τον ρυθμό με τον οποίο θα ανακάμψουν οι οικονομίες.

Η Λαγκάρντ επιμένει στις προβλέψεις που έκανε προηγουμένως, εκτιμώντας ότι τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά θα σταθεροποιηθούν σε ένα χρόνο και υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο στη ζώνη του ευρώ. Τόνισε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει ανοιχτή στην αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής εάν χρειαστεί και προέβλεψε ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν θα φτάσει αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών.