George R.R. Martin: Τα drones είναι χειρότερα από τους Ντοθράκι!

George R.R. Martin: Τα drones είναι χειρότερα από τους Ντοθράκι!

Ο δημιουργός των βιβλίων της σειράς Game of Thrones «ξεσπαθώνει» κατά των μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών.

Ο συγγραφέας των βιβλίων A Song of Ice and Fire τα οποία ενέπνευσαν την απόλυτα επιτυχημένη σειρά The Game of Thrones, τα βάζει ανοιχτά με τη χρήση πολεμικών drones αλλά και με τις βασανιστικές μεθόδους απόσπασης πληροφοριών.

Μπορεί ο George R.R. Martin να έχει αποτυπώσει στα βιβλία του μερικές από τις πλέον αιματηρές σκηνές στη σύγχρονη λογοτεχνία του φανταστικού, όμως σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone επιτίθεται ενάντια της σύγχρονης πολεμικής μεθόδου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών χρησιμοποιώντας ένα μακάβριο παράδειγμα:

«Η ανθρώπινη ζωή είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα πράγματα δεν διαφέρουν και πολύ από την εποχή του Μεσαίωνα. Παίρνεις στο χέρι σου ένα κομμάτι μέταλλο, χτυπάς τον εχθρό σου στο κεφάλι, λούζεσαι με το αίμα του, κι ακούς τις κραυγές του. Αυτό όμως τώρα μοιάζει εκτός των δικών μας ορίων. Γι’ αυτό κι εμείς φτιάχνουμε μηχανισμούς οι οποίοι μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους με drones και πυραύλους ενώ καθόμαστε μπροστά από μια κονσόλα κι απλώς πατάμε ένα κουμπί. Δεν χρειάζεται πλέον να ακούμε ούτε τον θρήνο ή τις ικεσίες, ούτε να αντικρίζουμε τον θάνατο υπό αυτές τις φρικτές συνθήκες. Δεν νομίζω πως αυτό είναι τελικά και τόσο καλό».

Ο επιτυχημένος συγγραφέας μίλησε και για τα βασανιστήρια ως μέθοδο απόσπασης πληροφοριών, κάτι όπου στα βιβλία του έχει ιδιαίτερη θέση:

«Πρόκειται για μια ηθική διαμάχη της αθρώπινης ιστορίας. Πάντοτε προκύπτει το ερώτημα αν -ενώ είμαστε σε πόλεμο- είναι σωστό να κάνουμε οτιδήποτε για να νικήσουμε ή αν πρέπει να διατηρήσουμε τα ηθικά μας όρια και ιδανικά. Είναι δυνατόν να ανακρίνουμε ανθρώπους με το βασανιστήριο του πνιγμού; Τι θα γίνει όμως αν τελικά πάρουμε πληροφορίες οι οποίες σώσουν ζωές; Όμως ακόμη κι αν γίνει κάτι τέτοιο, πώς θα καταφέρουμε να αντέξουμε τον ίδιο μας τον εαυτό; Έστω κι αν τα βασανιστήρια αποτρέψουν μια μελλοντική 11η Σεπτεμβρίου, αξίζει να διαπράττουμε τόσο φρικτά εγκλήματα μόνο και μόνο για να βγούμε εμείς στο τέλος νικητές;».

Διαβάστε ακόμη:

Το πρώτο πολεμικό drone-transformer

«Αερομαχία» Κίνας-Ισραήλ για τα drones