Γεωργιάδης: Έβλεπα την Ελλάδα να πηγαίνει στα βραχιά

Γεωργιάδης: Έβλεπα την Ελλάδα να πηγαίνει στα βραχιά

«Μια μερίδα κρατών-μελών ποτέ δεν συμπορεύθηκε με τη λογική Σόιμπλε», σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

«Είχα από την πρώτη στιγμή σχηματίσει εικόνα για το πού θα οδηγούνταν τα πράγματα. Και οφείλω να σας πω ότι ένιωθα βαρύτατη την ευθύνη να είμαι ο μόνος άνθρωπος από τον ελληνικό χώρο που έβλεπα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup να χαράσσεται μια πορεία που θα έθετε αναπόφευκτα την Ελλάδα σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Ευθύνη που σχετίζεται με το γεγονός ότι γνώριζα. Έβλεπα την Ελλάδα να πηγαίνει στα βράχια», σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και προσθέτει:

«Σ’ εμένα η εξέλιξη των πραγμάτων ήταν από την αρχή ξεκάθαρη. Ευτυχώς λήφθηκαν δύσκολες αλλά σωστές αποφάσεις. Και παρόλο που εξακολουθώ να είμαι προβληματισμένος, χαίρομαι που έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα και υπάρχει πλέον μια άλλη πορεία και μια νέα προοπτική για την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο σχέδιο Σόιμπλε για Grexit, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει: «Θεωρώ πως υπήρχε ένας σοβαρότατος κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα δραματικό σκηνικό που θα απειλούσε τη συμμετοχή της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και του ευρώ αλλά και θα έβαζε τους πολίτες της Ελλάδας σε νέες οικονομικές περιπέτειες. Ήταν περισσότερα τα κράτη που δεν συμφώνησαν με αυτή την πρόταση. Υπήρχε μια μερίδα κρατών-μελών που ποτέ δεν συμπορεύθηκε με αυτή τη λογική» και καταλήγει:

«Είναι γνωστή η στάση της Γαλλίας, της Ιταλίας και ασφαλώς της Κύπρου. Υπήρχαν όμως και άλλα κράτη που δεν είχαν ακραίες προσεγγίσεις και ήθελαν να βρεθεί μια λύση που θα κρατούσε την Ελλάδα στο ευρώ».