Γεωργιάδης για αυξήσεις τιμών- Η κυβέρνηση θα πάρει όσα μέτρα μπορεί

Γεωργιάδης για αυξήσεις τιμών- Η κυβέρνηση θα πάρει όσα μέτρα μπορεί
Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων για τη λειτουργία εμπορικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών από τις 30.1.2021, λόγω του Covid-19 , στο Υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021. Με ραντεβού εντός καταστήματος (click inside) θα γίνονται από αύριο οι αγορές για τους κλάδους ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλείων στις περιοχές επαυξημένου κινδύνου, δηλαδή και στην Αττική, ενώ όλες οι άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα λειτουργούν μόνο με την διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away). Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα είναι σε ισχύ από αύριο και ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την προσεχή Κυριακή. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προτεραιότητα θα δοθεί από την κυβέρνηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Η ενέργεια αποτελεί προτεραιότητα και θα έχουμε στοχευμένη παρέμβαση.

Για το επικείμενο κύμα μεγάλων ανατιμήσεων που θα φέρει μεγάλη αύξηση τιμών σε βασικά είδη μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Open.

Ο υπουργός ανάπτυξης είπε ότι οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων αλλά και φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων βασικών αγαθών συμβαίνει, καθώς «μάλλον λόγω πανδημίας παγκοσμίως έχουμε περίοδο μεγάλης αύξησης διεθνών τιμών. Αυτό έχει οδηγήσει σε μία μεγάλη πληθωριστική πίεση».

Όπως είπε ο ίδιος, «Η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που δύναται», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό». Ο Α. Γεωργιάδης συνέχισε ότι η προτεραιότητα θα δοθεί από την κυβέρνηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Η ενέργεια αποτελεί προτεραιότητα και θα έχουμε στοχευμένη παρέμβαση», τόνισε.

Ο υπουργός ανάπτυξης μίλησε ακόμα και για το φαινόμενο των αρνητών- ασθενών με κορωνοϊό να διασωληνωθούν.

«Είναι παράνοια. Χάνονται ανθρώπινες ζωές από την παράνοια αυτή», υπογράμμισε και, τέλος, πήρε θέση και για το περιστατικό με την διοικητική υπάλληλο που εξέδιδε πιστοποιητικά για μαϊμού εμβολιασμούς στην Καρδίτσα.

«Η κυρία θα αντιμετωπίσει πολύ βαριές κατηγορίες ακόμη και για ενδεχόμενους φόνους. Διέπραξε βαρύ ποινικό αδίκημα». Τέλος, ο Α. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους υγειονομικούς. «Η υποχρεωτικότητα δούλεψε, κάθε μέρα όλο και περισσότεροι υγειονομικού εμβολιάζονται», τόνισε.

Μαραβέγιας: Μείωση έμμεσων φόρων θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Για το κύμα ανατιμήσεων στην εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας, Νίκος Μαραβέγιας. «Αυτό οφείλεται οφείλεται στη μεγάλη κρατική χρηματοδότηση που έγινε για να αντιμετωπισθεί η πανδημία, παγκοσμίως.

Δημιούργησε ρευστότητα και ανέβηκαν οι καταθέσεις. Και οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν διαρραγεί. Έτσι, έχουμε αυξημένη ζήτηση με χαμηλή προσφορά».

Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτό; Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι θα «πρέπει να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι και να αυξηθεί το εισόδημα». Κάνοντας τη δική του πρόβλεψη, σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «θα εξαγγείλει μειώσεις έμμεσων φόρων».