GEP: Από την Επαγγελματική Υγεία στην ατομική και συλλογική συνείδηση

GEP: Από την Επαγγελματική Υγεία στην ατομική και συλλογική συνείδηση
Η «Υγεία για Όλους» είναι ένα αυτονόητο δικαίωμα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης.

Από την Μάρα Γεωργοπούλου, Chief Commercial Officer, GEP Group

Η καθολική κοινωνική συνειδητοποίηση ότι η Υγεία οφείλει να είναι προνόμιο για όλους, εορτάζεται σήμερα, όπως κάθε χρόνο, με ένα από τα πλέον δυνατά μηνύματα: «Health for All».

Σήμερα βιώνουμε όλοι την οικοδόμηση μιας κουλτούρας ενσυναίσθησης και φροντίδας υγείας που δεν είχε τους ίδιους άξονες στο παρελθόν. Ο κόσμος πλέον, μετά από τη βίαιη συμβίωση με το βιολογικό παράγοντα κινδύνου της COVID-19, αντιλαμβάνεται διαφορετικά το αγαθό της Υγείας. Το μεταφράζει με όρους επιβίωσης, ατομικής ευθύνης, κοινωνικής αλληλεπίδρασης, πολιτικής μέριμνας, πολιτιστικής ωριμότητας, συνεισφοράς στην κοινότητα και, με αισθητή πλέον βαρύτητα, νοιάζεται ειλικρινά πίσω από κάθε απλή ερώτηση για την υγεία του συνανθρώπου του.

Με το δεδομένο ότι τα 2/3 της ημέρας μας αφιερώνονται στο εργασιακό μας περιβάλλον, θα ήταν σφάλμα να θεωρήσουμε ότι μέρος της κουλτούρας αυτής δε συνδιαμορφώνεται στο χώρο εργασίας μας. Καθώς η πραγματικότητα έχει ήδη αναδείξει την Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια ως έναν από τους πλέον κρίσιμους πυλώνες για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και της επιχειρησιακής συνέχειας των οργανισμών, είναι βέβαιο ότι από την σκοπιά του εργοδότη έως του κάθε εργαζόμενου, οφείλουμε να προασπίσουμε το δικαίωμα όλων να επιστρέφουμε υγιείς από το χώρο εργασίας μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), κάθε χρόνο 2.340.000 θάνατοι εργαζομένων οφείλονται σε επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα, ενώ σε 160 εκατομμύρια υπολογίζονται οι μη θανατηφόρες επαγγελματικές ασθένειες και σε 270 εκατομμύρια τα εργατικά ατυχήματα παγκοσμίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεκριμένα, καταγράφονται 2,5 εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα που προκάλεσαν απουσία τουλάχιστον 4 ημερών από την εργασία, 160.000 εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω επαγγελματικών ασθενειών και 3.515 θανατηφόρα ατυχήματα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι, ακόμα και στις μέρες μας, τα απόλυτα μεγέθη είναι τόσο υψηλά που κρίνεται άμεσης προτεραιότητας η πολιτική, επαγγελματική και κοινωνική μέριμνα του «προλαμβάνειν», όπως και σε κάθε άλλη έκφανση του κλάδου της Υγείας. Η Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια, λοιπόν, είναι ο διεπιστημονικός τομέας, ο οποίος εστιάζει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στο εργασιακό περιβάλλον, πρωτίστως μέσω της πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων που υπάρχουν σε κάθε εργασιακή δραστηριότητα και χώρο εργασίας και οι οποίοι, κατά κύριο λόγο ευθύνονται για την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Ο κύριος στόχος της είναι η προαγωγή και διατήρηση των υψηλότερων κατά το δυνατόν επιπέδων υγείας και ασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον και συμπεριλαμβάνει την κοινωνική, ψυχική και σωματική ευεξία κι ευημερία των εργαζομένων, αντιμετωπίζοντας πάντα το «άτομο ως ενιαίο σύνολο».

Η GEP παραμένει διαχρονικά 23 χρόνια τώρα η ηγέτιδα εταιρία του κλάδου της Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας στην Ελλάδα. Έχοντας διαχειριστεί προκλήσεις στα μεγαλύτερα έργα πανελλαδικά όπου απαντάται η υψηλότερη επικινδυνότητα εργασίας, έχοντας καταφέρει να δομήσουμε την ικανότητα προσφοράς υπηρεσίας σε κάθε σημείο της χώρας ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της, αλλά και εξασφαλίζοντας τη συνεχή εξέλιξη του κλάδου μέσω της καινοτομίας και διεθνών συνεργιών, δε σταματάμε ποτέ να βιώνουμε τον απόλυτο σκοπό ύπαρξής μας που δεν είναι άλλος από την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Κάθε ημέρα, ως εργαζόμενοι στη GEP, αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι μιας αλυσίδας αξίας στο αποτέλεσμα του έργου μας. Είναι τόσες οι περιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι ένα ατύχημα έχει αποφευχθεί επειδή προλάβαμε, εκπαιδεύσαμε, καθοδηγήσαμε. Είναι όμως ασύλληπτο το ότι είναι εκθετικά περισσότερες οι περιπτώσεις που δε γνωρίζουμε και δε θα μάθουμε ποτέ, γιατί αυτό σημαίνει ότι υπηρετήσαμε άρτια το σκοπό μας. Όταν ξέρεις ότι προσφέρεις σε κάθε εργοδότη, σε κάθε εργαζόμενο και τελικά σε κάθε άνθρωπο που έχει την ικανότητα να επηρεάσει τους γύρω του μεταλαμπαδεύοντας τις έννοιες της φροντίδας υγείας και της μέριμνας ασφάλειας, δεν μπορεί παρά να σε παρακινεί διαρκώς προς τη μέγιστη συνεισφορά σου σε αυτό το όραμα καθημερινά: “Healthy People in a Safe World”.

Δίνοντας μια προοπτική για το άμεσο μέλλον, η απόσταση μεταξύ των θεσμών Υγείας από το χώρο εργασίας έως το ατομικό επίπεδο εκμηδενίζεται. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να αγκαλιάζει την ικανότητα προσφοράς και στον κλάδο μας, η GEP καινοτομεί φέροντας άμεσα στον ελληνικό χώρο, τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέψουν την πολλαπλασιαστικά μεγαλύτερη πρόσβαση όλων των εργαζομένων στο πολύτιμο αγαθό της Υγείας.

Η GEP, έχοντας θέσει ήδη τα θεμέλια για την προσβάσιμη «Υγεία για Όλους» που εορτάζεται σήμερα, μετασχηματίζει με σεβασμό το μήνυμα της ημέρας σε «Επαγγελματική, Ατομική και Δημόσια Υγεία για Όλους» και οραματίζεται με την ευχή να γίνουμε όλοι κοινωνοί και συμμέτοχοι στην αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο γύρω μας.